Grutto’s boven een Fries weiland. Uit een aanmaningsbrief van de Europese Commissie blijkt dat Nederland de grutto beter moet beschermen. Foto: Mark Pasveer AlgemeenNieuws

De intensieve gruttohouderij van staatssecretaris Rummenie

Agrarisch natuur- en landschapsbeheer, intensiever predatiebeheer en grutto’s uit risicovolle gebieden halen, de eieren laten uitbroeden – geschoeid op de leest van de pluimveehouderij – en de vogels weer uitzetten als ze vliegwaardig zijn.

Het zijn enkele elementen om de grutto beter te beschermen die staatssecretaris Jean Rummenie woensdag tijdens het stikstof- en natuurdebat in de Tweede Kamer noemde. Ook zei Rummenie dat hij de grutto’s in kaart had gebracht en dat hij bewust geen vogel- en habitatgebieden voor de weidevogel had aangewezen vanwege de beperkte ruimte in Nederland.

Tweede Kamerlid Laura Bromet van oppositiepartij GroenLinks-PvdA was kritisch op de plannen. Zij stelde dat de grutto niet in Natura 2000-gebieden zit, maar wel in boerenland. “Nederland is verplicht om gebieden aan te wijzen waar de grutto beschermd wordt en niet via agrarisch natuur- en landschapsbeheer.”

Rummenie was niettemin enthousiast. Hij zegt een totaalpakket te bieden dat 100% van de gebieden waar de grutto dekt. “Specialisten zeggen me dat als we dit beleid vanaf het begin hadden gevoerd de gruttostand er heel anders had uitgezien.”

Nederland in gebreke gesteld om grutto

Het punt dat de staatssecretaris maakte om grutto’s uit risicovolle gebieden te halen en de eieren te laten uitbroeden, maakte enigszins de tongen los. “Ik moet nog even bijkomen van de zinsnede dat we grutto’s gaan laten uitbroeden met wat geleerd is in de pluimveehouderij”, zei Laura Bromet. “Ik denk echt in wat voor wereld ben ik terechtgekomen?”

ChristenUnie-Kamerlid Pieter Grinwis vatte het voor haar samen: “De intensieve gruttohouderij inderdaad.” Staatssecretaris Rummenie wilde er aan het eind van het debat nog wel even op terugkomen. “Mevrouw Bromet reageerde zo raar op dit punt. Wij hebben het niet uitgevonden. Er wordt in verschillende andere landen al mee geëxperimenteerd.”

Eind juli werd Nederland door de Europese Commissie via een niet-openbare aanmaningsbrief in gebreke gesteld, vanwege het niet naleven van verplichtingen uit de Europese Vogelrichtlijn. Uit deze brief werd duidelijk dat Nederland de grutto beter moet gaan beschermen. Het ministerie van LVVN kwam eind september met een reactie op deze brief van de Europese Commissie.