VarkensNieuws

De Hoeve vermarkt experimentele stal

Ysselsteyn – De Hoeve BV, de beheerder van Keten Duurzaam Varkensvlees, gaat het ontwerp van de emissie-arme stal die Hans Verhoeven bouwt in Valkenswaard als turnkey-project op de markt brengen.

Het is voor Verhoeven één van de manieren om uit de kosten te komen die hij maakt voor de bouw van de experimentele stal.

De innovatieve stal van Verhoeven voldoet op papier aan de strenge emissie-eis van 0,35 kg ammoniak per dierplaats, zonder gebruik van luchtwassers. Omdat het echter gaat om nieuwe technieken die nog niet bewezen emissie-arm zijn, zijn er geen subsidiemogelijkheden. Verhoeven vindt de subsidiesystematiek die in Nederland wordt gehanteerd niet bevordelijk voor de innovatie.

Door het stalontwerp als turnkey-project aan te bieden voor de hele Nederlandse varkenshouderij, hoopt Verhoeven een bijdrage te leveren aan de innovatie.

Verhoevens innovatieve stal wordt uitgerust met bolle vloeren. Voer en watervoorziening zijn gescheiden. Achterin de hokken is het toilet. De ondiepe mestputten met schuine wanden worden gekoeld met een lamellensysteem. Door de koeling wordt de ammoniakuitstoot van de mest geremd. De mest wordt snel afgevoerd met een rioolsysteem. Ook de dichte vloeren kunnen worden gekoeld of worden bijverwarmd.

De warmte die wordt onttrokken aan de mest wordt aangewend voor verwarming van de biggenstal of kan worden gebruikt voor verwarming van de stal zelf.

Meer informatie over de prijzen van veevoer voor rundvee vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Prijs snijmais
Prijs tarwestro grote balen
Prijs bierbostel