Foto: Canva/omersukrugoksu BoerenlevenColumn

‘De eens zo stabiele boer ziet het niet meer zitten’

Jarenlang wilde hij aan de verwachtingen van zijn omgeving voldoen. Hij wilde niemand teleurstellen. Maar nu gaat het niet meer.

In de afgelopen jaren heeft hij het bedrijf van zijn ouders overgenomen en is het verplaatst van de dorpskern naar de polder. Ondertussen is hij getrouwd en kwamen er kinderen. Ook maatschappelijk zette hij zich in, want dat vond hij vanzelfsprekend. Het bedrijf ontwikkelde zich verder en de boekhouder en de bank prezen zijn prestaties. Boeren uit de omgeving keken naar hem op: hij gold toch wel als een voorbeeld voor anderen.

Nooit was hem iets te veel. Nooit ervoer hij druk. Hard werken en je verplichtingen nakomen, staan hoog bij hem in het vaandel. Als zich een calamiteit aandiende, loste hij het voortvarend op. Hij was altijd een baken van rust en zekerheid. Tot nu toe dan. Zijn vrouw belt met de mededeling dat het niet goed gaat. De eens zo stabiele man ziet het niet meer zitten, zegt ze. Er is paniek, want hoe moet het verder nu?

Plichtsbesef neemt veerkracht en energie weg

Tijdens het kennismakingsgesprek vertelt hij hoe hij boer geworden is en hoe hij gekomen is op het punt waar hij nu staat. Jarenlang heeft hij aan de verwachtingen van zijn omgeving willen voldoen. Hij wilde niemand teleurstellen. Zijn gezin, zijn ouders, de omgeving of de bank: hij deed er alles aan om iedereen tevreden te houden. Uit plichtsbesef, zegt hij. Het is nogal wat dat je het bedrijf van je ouders kan overnemen en voortzetten, volgens hem. Maar nu lijkt de koek op. De veerkracht is er uit, zijn energie weg.

Zie maar eens in beweging te komen als je vast zit

Plichtsbesef, toewijding en volharding. Ik zie het bij veel boeren. Het is nodig om resultaat te kunnen boeken en succesvol te kunnen zijn. Maar het is niet alles, zoals uit deze situatie blijkt. In de boerenwereld zijn we al snel trots op het harde werken. Hard werken staat voor menigeen gelijk aan succesvol zijn. Zeker, daar zit een kern van waarheid in, maar succesvol zijn begint denk ik vooral bij persoonlijk leiderschap.

Persoonlijk leiderschap nodig om uit dal te komen

Persoonlijk leiderschap heeft te maken met de vraag welke zaken voor jou als ondernemer werkelijk het belangrijkste zijn en hoe deze zich tot elkaar verhouden. Waar besteed je aandacht aan? Wat heeft je prioriteit en wat is belangrijk voor jou? Persoonlijk leiderschap gaat onder andere over welke keuzes je maakt. Bij persoonlijk leiderschap hoort de vraag of jij nog gelukkig bent met en past in de situatie waar je als ondernemer in zit, en welke conclusies jij daaruit trekt.

Makkelijk gezegd weer … er zijn regelmatig boeren die even niet meer weten hoe het verder moet, en dat is heel begrijpelijk. Eerste stap: erken dat het zo is. Tweede stap: wees dus eerlijk! Naar jezelf en je omgeving. Derde stap: wat ga je doen om uit deze situatie te komen? Vierde stap: doe ik dat op eigen kracht of laat ik me ondersteunen?

Zo makkelijk is het nog niet. Zie maar eens in beweging te komen als je vast zit. Dat is vaak een weg van vallen en weer opstaan.

Beheer
WP Admin