Veel varkenshouders willen deelnemen aan Initiatieve Tierwohl. Boeren en supermarkten ruziën wie schuldig is aan de lange wachtlijst.<br /><em>Foto: Henk Riswick</em> VarkensNieuws

‘DBV oorzaak lange wachtlijst InitiatieveTierwohl’

Boerenorganisatie Deutsche Bauern Verband (DBV) veroorzaakt zelf de lange wachtlijst voor Initiatieve Tierwohl. Dat zegt Markus Mosa, de topbaas van Duitslands grootste supermarktketen Edeka.

Zijn bedrijf, inclusief discountdochter Netto, betaalt jaarlijks ruim €20 miljoen aan Tierwohl. Daarmee is die de grootste financier van het initiatief.

“We hebben een overeenkomst gesloten waarbij wij 4 cent per kilo extra betalen. Die loopt tot eind 2017”, aldus Mosa. Volgens hem is Edeka pas bereid meer geld beschikbaar te stellen als er meer transparantie komt met een ‘Tierwohlindex’. Deze index is gebaseerd op slachtgegevens over organen en beschadigingen aan slachtdieren. “De hoogte van de index is een maat voor het niveau van dierenwelzijn en daarmee voor de hoogte van de toeslag”, aldus Mosa. Boeren zijn niet enthousiast over de index. Zij vrezen een enorme papierwinkel en bureaucratie.

‘DBV moedigde deelname aan, zonder dat er geld was’

Mosa heeft begrip voor de boeren die op de wachtlijst staan. Toch voelt hij zich daar niet verantwoordelijk voor. Hij vindt dat DBV te veel varkenshouders heeft aangemoedigd om deel te nemen aan het concept zonder dat er geld was om de meerprijs te betalen.

DBV-voorman Joachim Rukwied bestrijdt dat. Hij noemt de beschuldigingen van Mosa absurd. “De eisen voor het Tierwohl-concept zijn in goed overleg door boeren en levensmiddelenhandel vastgesteld. De hoogte van het totale budget wordt nu eenzijdig achteraf door de handel bepaald”, aldus Rukwied.

DBV: onder druk van Edeka is budget verlaagd

“Het was van begin af aan duidelijk dat voor het Tierwohl-concept jaarlijks meerdere honderden miljoenen euro’s nodig zijn. Dat heeft de levensmiddelenhandel immers zelf aangegeven bij de start van het initiatief. Onder druk van Edeka is dit budget verlaagd naar €85 miljoen per jaar”, vervolgt hij. “Om met het project te kunnen starten moest DBV met dit budget instemmen”, aldus Rukwied. “Zoals verwacht hebben veel varkenshouders zich aangemeld voor het concept en investeringen gedaan. Inmiddels staan meer dan 2.000 bedrijven op de wachtlijst om deel te kunnen nemen”, besluit hij.