Schermafbeelding van het huidige dataserviceplatform Akkerweb. - Foto: Peter Roek AkkerbouwNieuws

Dataserviceplatform FarmMaps in 2022 live

FarmMaps, de nieuwe versie van het dataserviceplatform Akkerweb, wordt begin 2022 opgeleverd. Dat meldt Thomas Been, Akkerweb-manager van Wageningen University & Research. Het platform heeft een mobiele versie met tal van nieuwe mogelijkheden, waaronder satellietbeelden die automatisch worden ingeladen.

FarmMaps, ook wel ‘Akkerweb 3.0’ genoemd, wordt gebruikt door telers en veehouders in het binnen- en buitenland, brancheorganisaties, bedrijven en start-ups uit de agrarische sector. Ook studenten en andere kennisinstellingen gebruiken het platform. Het platform biedt perceeldata, combineert gegevens en exporteert taakkaarten en overzichten.

Nieuw platform met veel applicaties

“De eerste versie van Akkerweb werd in 2010 opgeleverd”, zo vertelt Been. “Door de jaren heen zijn er voor precisielandbouw steeds meer nieuwe toepassingen bijgekomen, zoals drones. Dat kon het platform niet aan. Uiteraard zijn er veel veranderingen geweest, maar zo’n 2,5 jaar terug werd duidelijk dat we toe zijn aan een nieuw platform dat een groot aantal applicaties kan draaien.”

FarmMaps moet volgens Been gebruikers qua uiterlijk een vertrouwd ‘iPhone-achtig’ gevoel geven. Het platform geeft met een duidelijk overzicht de huidige staat van het boerenbedrijf weer. “Er zitten allerlei groeimodellen in, Claas-specifieke toepassingen, maar ook applicaties om phytophthora te monitoren, bodemvocht bij te houden en pootafstand te bepalen. Het grote verschil met de vorige versie is dat alles in één oogopslag duidelijk is. Je hoeft dus niet alle applicaties in het platform apart te openen om te zien wat er aan de hand is.”

Satellietbeelden automatisch ingeladen

FarmMaps heeft een goede verbinding met de onlinetools die leveranciers als Dacom aanbieden. Een leuke ‘extra’ is onder meer dat satellietbeelden automatisch worden ingeladen, vertelt Been. “Iedere dag worden van het perceel nieuwe beelden opgehaald, die automatisch worden verwerkt.”

In juni 2021 is de bètaversie van FarmMaps live gegaan. “We testen de komende zeven maanden met gebruikersgroepen om te zien hoe het bevalt en om het platform zo goed mogelijk bij de belevingswereld van boeren te laten aansluiten. Begin 2022 gaat FarmMaps live. Het is tot die tijd gratis te gebruiken. Na die fase wordt het een betaalde dienst.”

Kennis teruggeven aan boerenpraktijk

Been ziet tegelijkertijd meerdere partijen met soortgelijke platformen in de markt. “Wat ons platform onderscheidt van andere oplossingen is dat het ‘science based’ informatie is met onderbouwde rekenregels. Er zijn 5.000 onderzoekers verbonden aan Wageningen UR, met zo’n 12.000 studenten. Alle relevante kennis stroomt binnen op ons platform. Met FarmMaps geven wij een deel van de informatie die wij dagelijks bij de boeren ophalen terug aan de praktijk.”

Meer artikelen over precisielandbouw lezen? Bekijk de themapagina de themapagina 'Precisielandbouw - Perfectioneer je teelt op basis van data'.
Beheer
WP Admin