Foto: Van Assendelft Fotografie BoerenlevenAchtergrond

‘Dankzij haar kan ik door de agrarische bubbel heen kijken’

Samen wonen en werken op hetzelfde erf, wat doet dat met de relatie tussen man en vrouw? John en Virginie Grutters vertellen wat het voor hen betekent.

John

“Dit is mijn ouderlijk huis. In mei 1940 is de boerderij afgebrand. Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren hier Duitsers aan de ene kant in het Reichswald en Amerikanen aan de andere kant. Alles kwam hier naar beneden. Opa moest de koeien die geraakt waren, slachten van de Duitsers. In 1944 zijn mijn grootouders lopend, via Duitsland, gevlucht naar de Achterhoek. In juni 1945 kwamen ze terug. Alles was plat. Het is een plek met een verhaal en die willen we behouden.

Ik vind het leuk om mensen op het erf te hebben

Mijn vader Hein begon hier in 1975 met pluimvee. In 1999 namen wij het bedrijf over. We bouwden er een schuur bij en we verlengden een schuur voor de opfok. In 2006 zijn we wijngaard ‘De Plack’ erbij begonnen en gingen we consumenten ontvangen, te beginnen met een wijntje, maar er kwam al snel een kopje koffie bij. Ik vind het leuk om mensen op het erf te hebben. Als ik alleen de kippen had, was ik niet happy.

John (51) en Virginie (48) Grutters wonen met hun kinderen Niels (18), Yrsa (17) en Timo (12) in Groesbeek (Gld.). Ze houden 25.000 1 ster-scharrelvleeskuikens en hebben een wijngaard van 1,5 hectare: wijngaarddeplack.nl. Daarnaast hebben ze een wijnterras en bieden diverse arrangementen aan. Virginie werkt 2 dagen per week in de St. Maartenskliniek als medisch secretaresse. - Foto: Van Assendelft Fotografie

John (51) en Virginie (48) Grutters wonen met hun kinderen Niels (18), Yrsa (17) en Timo (12) in Groesbeek (Gld.). Ze houden 25.000 1 ster-scharrelvleeskuikens en hebben een wijngaard van 1,5 hectare: wijngaarddeplack.nl. Daarnaast hebben ze een wijnterras en bieden diverse arrangementen aan. Virginie werkt 2 dagen per week in de St. Maartenskliniek als medisch secretaresse. – Foto: Van Assendelft Fotografie

Vanaf 2008 konden we 90.000 opfokhennen hebben. In 2016 kwam er door blikseminslag een grote brand in de nieuwe schuur. Na de brand kwam er veel op ons af. De kinderen slapen sinds kort weer door tijdens onweer. Aangezien bezoekers vaak vroegen: ‘Wat zit er in die schuur, daar mogen we zeker niet in kijken’, zijn we na de brand verdergegaan met vleeskuikens Beter Leven 1 ster.

Recentelijk hebben we samen met een jonge slager en boeren uit de omgeving de groente-kipburger in de markt gezet, 50% kip en 50% groente, biet met courgette. Er waren alleen groenteburgers en kipburgers, maar iets met wat minder vlees was er niet.

Zo’n bedrijf geeft ook saamhorigheid

Het kippentechnische gedeelte van het bedrijf is voor mij en het spuit- en tractorwerk op de wijngaard ook. Van april tot en met oktober is het druk, daarna hebben we tijd voor projectjes. Afgelopen winter hebben we een ontvangstruimte bij de zichtstal gemaakt. Ik heb wel eens moeite om een project te beginnen en vind het lastig om wat af te werken. Virginie geeft erg veel van zichzelf. We hebben allebei onze eigen ideeën, die in het begin ver uit elkaar lijken te liggen, maar die wel tot elkaar komen. Dankzij haar kan ik door de agrarische bubbel heenkijken. Zo’n bedrijf geeft ook saamhorigheid.”

Virginie

“Als kind kwam ik met scouting op een boerderij, waar ik alle maten overalls aan de waslijn zag hangen. Ik was een Arnhems stadsmeisje, maar ik dacht: ik wil boerin worden. Ik ontmoette John op een boerenfuif. Ik wist niets van ondernemen, regelgeving en grote ketens, maar ondanks onze verschillende achtergrond zijn we op 1 lijn uitgekomen. Ik vind het mooi om te zien dat ik John daarin meegenomen heb.

Ons terras is van mei tot en met oktober open. De combinatie is top: klanten drinken wijn op het terras en gaan kippen kijken. We bedachten ook een wijnwandelpad, met een wijntje na afloop. We hebben lang getwijfeld, maar zitten op de goede weg met de recreatie.

Consumenten willen het graag goed doen, maar hebben geen idee hoe

Na de brand in de schuur kwamen we in de overlevingsmodus, maar we wisten al snel wat we wilden: vleeskuikens-Beter Leven en een kijkstal met binnen en buiten. Transparantie, dat open zijn, werkt heel goed. We zeggen tegen gasten: deze kippen zitten 2 weken langer, 8 weken dus. Consumenten willen het graag goed doen, maar hebben geen idee hoe.

John is sociaal en super in contact met mensen. Hij is goed met grote groepen. Ik ben daar te veel een controlfreak voor. Hij is wel eens rommelig, dat vind ik soms een dingetje. Ik ben creatief en John is praktischer: hij vraagt: hoe dan en wat levert het op? Ik doe de boekhouding, de mailings, de boekingen en de huishouding. Daarnaast werk ik 2 dagen buitenshuis, het is lekker om er af en toe even uit te zijn. Als het botst tussen ons, dan laten we het vaak even rusten. We zijn praters, dat helpt.

Het mooie aan ondernemen is ook zien wat je neerzet

De valkuil is ‘nog even dit en nog even dat’. In je hoofd ben je veel met je bedrijf bezig. Ik heb met de jongste afgesproken dat hij het mag zeggen als we het te veel over het bedrijf hebben. Ik wandel met de jongste om te oefenen voor de vierdaagse en John fietst met onze andere zoon. Omdat het terras in het weekend ook open is, doen we op de maandagen vaak samen wat leuks. Even naar de sauna, of een terrasje pakken. Als wij een uurtje naar het bos zijn geweest, komt de energie al terug. Het mooie aan ondernemen is ook zien wat je neerzet. Je kunt er samen trots op zijn.”

Dit artikel is te lezen in Boerderij 43 van dinsdag 23 juli en is onderdeel van de rubriek Man & Vrouw

Een overzicht van de prijzen voor vleeskuikens vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin