PRRS-vrije biggen zijn in beginsel meer geld waard, want het groeipotentieel van deze dieren is hoger. – Foto: Ronald Hissink VarkensNieuws

Criteria voor PRRS-vrije biggen staan bijna vast

De Coalitie Vitale Varkenshouderij werkt aan richtlijnen om varkens PRRS-vrij te mogen noemen. Als die zijn geaccepteerd, volgt mogelijk een meerprijs voor deze biggen.

Het is bijna duidelijk onder welke voorwaarden een varkenshouder kan claimen dat hij PRRS-vrije varkens aflevert. Om te beginnen mag in drie achtereenvolgende testronden geen antistoffen of PRRS-virus worden aangetoond bij de dieren. De monsters zijn bovendien gelijkmatig verdeeld genomen, over de afgelopen twaalf maanden. Voor de bemonstering wordt het schema van het voorlopertraject van het nationaal PRRS-plan gebruikt. Daarin staat bijvoorbeeld dat op een zeugenbedrijf dertig biggen bemonsterd moeten worden van vier weken oud of twintig biggen van tien weken leeftijd.

Extra zekerheid

Dat is nog niet genoeg, want een koppel biggen kan geïnfecteerd raken tussen de laatste monstername en het moment van afleveren. Dat legt sectormanager varken Eveline Willems van Royal GD uit, dat verantwoordelijk is voor de uitvoering van het Nationaal PRRS-plan. Daarom wordt samen met de partners in de Coalitie Vitale Varkenshouderij nog vastgelegd hoe recent de laatste monstername moet zijn om te claimen dat biggen PRRS-vrij zijn.

Ook wordt nog gediscussieerd over de wijze van monstername, bijvoorbeeld met een kauwtouw of bloedmonsters en hoe groot de steekproef moet zijn. Vooral voor de varkenshandel zijn deze criteria van belang.

Bonus

Mogelijk dat bij de verdere uitrol van het landelijke PRRS-plan een financiële bonus wordt betaald voor PRRS-vrije biggen, boven de gangbare biggennoteringen. Willems voelt daar wel voor. “Een financiële stimulans werkt goed voor PRRS-bestrijding. Dat is eerder in het traject al vastgesteld met de deelnemers. Het is niet goed dat alleen de vleesvarkenshouder profijt heeft van PRRS-vrije biggen. Misschien komt er aparte notering voor PRRS-vrije biggen.”CM-Block Knop

LEES MEER ARTIKELEN OVER VARKENSGEZONDHEID

Nieuwsbrief varkenshouderij

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen de varkenshouderij.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin