In een boerderij in Zwammerdam vond de politie in augustus 2024 grote hoeveelheden grondstoffen voor vuurwerk en een vuurwapen. Criminele activiteiten op boerenerven komen steeds vaker voor. Wees alert en meld verdachte situaties – desnoods anoniem. Foto: ANP AlgemeenCommentaar

‘Criminaliteit op het boerenerf? Meld het en voorkom problemen’

Criminelen zoeken boerenerven op voor illegale activiteiten. Wees alert en meld verdachte situaties – desnoods anoniem – om misdaad te stoppen voordat het te laat is.

In de verte zie ik een politieauto rijden. Gek dat de politie hier rondrijdt in het buitengebied, denk ik nog. Wat valt hier nou te beleven? Mijn gedachten dwalen af en ik ga weer verder aan de slag in de wei.

“Hij slaat af, misschien is hij de weg kwijt. Ga jij kijken?” hoor ik achter me roepen. Ik kijk op en zie inderdaad de auto afslaan en ons erf oprijden. Zo snel als ik kan, loop ik naar de politieauto toe. De agent draait zijn raam open, hij zit alleen in de auto.

“Goedemorgen, kan ik je helpen?” vraag ik zodra ik naast de auto sta.

“Routinecontrole,” zegt de agent. Hm, hier wil ik meer van weten.

Een makkelijke prooi voor criminelen

Veel vragen verder kom ik erachter dat ze extra alert zijn in het buitengebied op criminaliteit. Een lege stal of schuur is dé ideale locatie voor een drugslab of de opslag van drugs. Aan een doodlopende weg of rondom volgezet met hoge gewassen, zoals mais, ziet niemand nog wat er op het erf allemaal gebeurt.

Als je krap bij kas zit, dan zien de bedragen die betaald worden voor de ‘verhuur’ van je erf er heel aantrekkelijk uit. Maar niets is vrijblijvend, en voor je het weet is er geen weg meer terug en heb je grote problemen. En van een strafblad kom je nooit meer af.

Vandaag de dag worden boeren regelmatig benaderd door criminelen. Soms is het duidelijk dat er verkeerde bedoelingen zijn, maar steeds vaker wordt een smoes gebruikt. Denk aan het verhuren van stallen voor opslag van materiaal of voertuigen, of aan het verhuren van een huis. Als de huurders er eenmaal in zitten, dan heb je ook weinig zicht op wat er precies gebeurt.

Zo brandde enkele jaren geleden bij ons in de straat een boerderij af door een hennepkwekerij. En de verhuurders? Die hadden alleen nog maar een stuk grond met wat verbrande stenen, want de verzekering dekt geen brand door criminele activiteiten in je gebouw.

Signalen herkennen en actie ondernemen

Criminaliteit in het buitengebied blijft toenemen en is steeds vaker een probleem. En voor een leefbaar platteland kunnen we juist daar samen het verschil maken. Hou je oren en ogen open. Als je op de trekker zit en voor de zoveelste keer over dezelfde weg rijdt, dan zie je snel genoeg of een situatie net even anders is.

Afvalvaten rond het erf, veel meer verkeer op het erf op vreemde tijdstippen met onbekende voertuigen, vreemde geuren, afgeschermde ruimtes, overmatige beveiliging – het zijn maar een paar van de vele signalen die kunnen wijzen op criminele activiteiten.

En wat dan? Misschien wil of durf je niet direct de politie te bellen. Je weet het niet zeker of je wilt geen melding doen die naar jou valt te herleiden. In dat geval kun je bellen met Meld Misdaad Anoniem. Ik wist het nog niet, maar deze partij opereert los van de politie of andere opsporingsdiensten, zoals de FIOD en NVWA. De anonimiteit van de melder staat op één.

Als Meld Misdaad Anoniem een melding doorzet naar de politie, dan blijf je anoniem. De melding is zo geformuleerd dat die niet naar jou valt te herleiden. Criminaliteit hoort niet op het boerenerf. Laten we er samen voor zorgen dat deze stijgende trend afneemt en criminelen geen kans krijgen in het buitengebied.

Reacties

Je moet een account hebben om te reageren

Voordelen van een account:

Krijg toegang tot de beste en meest actuele artikelen.

Discussier mee met collega’s, experts en specialisten.