Vleesvarkensstal met diverse speelmogelijkheden voor de dieren. - Foto: Henk Riswick AlgemeenNieuws

COV-voorman Hoedemaker is klaar met dierenleed

De voorzitter van de vleessector is er klaar mee. Over dierenwelzijn mag geen ophef meer ontstaan.

Voorzitter Laurens Hoedemaker van de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) wil niet dat de vee- en vleessector ooit nog het nieuws haalt wegens dierenmishandeling. Hij was daar duidelijk over tijdens de jaarvergadering van zijn vereniging. Voorafgaand aan zijn rede liet hij een filmpje zien van anderhalve minuut. Dit bestond uit beelden van dierenleed op een exportverzamelplek die begin van de week naar buiten kwamen. Ook zaten er oudere beelden tussen waarop te zien is dat varkens worden geschopt en met stroomprikkers bewerkt.

Uitsluiten van foute bedrijven

Na dat filmpje begon Hoedemakers zijn betoog, waar geen woord Spaans bij zat. Hoedemakers: “Als zoiets op jullie bedrijf gebeurt, gooi de verantwoordelijken er uit. Gebeurt zoiets bij een handelaar waar je mee werkt, stop de samenwerking. Doet een boer zoiets, haal daar geen vee meer. Gaat het mis op een verzamelplek, verbreek de relatie met dat bedrijf.” Wat betreft de COV-voorzitter is er geen plaats meer in de vleesketen voor personen en bedrijven die het dierenwelzijn niet serieus nemen.

Dapper en duidelijk

In de zaal zat een divers publiek met natuurlijk COV-leden, maar ook NVWA-medewerkers en vertegenwoordigers van onder meer de veehouderij. De reacties na de oproep van Hoedemaker waren ‘moedig’ en ‘duidelijk.’ Moedig omdat hij tegenover zijn leden zich zo duidelijk durft uit te spreken. Voor de COV is dierenwelzijn overigens al langer een thema, blijkt uit het bestaan van een gedragscode.

Reacties

  1. Nu nog de slachterijen, de mensen die bij hen werken via uitzendbureau’s zelf op loonlijst zetten en een nette huisvesting bieden dan komt het helemaal goed.

Beheer
WP Admin