Bieten worden de put ingeschoven om te worden verwerkt. De suikerprijs is ongekend hoog, Cosun verwacht daardoor een fors hogere bietenprijs voor oogst 2022 te kunnen uitbetalen. - Foto's: Peter Roek AkkerbouwNieuws

Cosun verwacht fors hogere bietenprijs door gestegen suikerprijs

Cosun verwacht een fors hogere bietenprijs uit te kunnen betalen, minstens € 52 per ton bieten, omdat de suikerprijs in de EU flink steeg.

De verkoopprijs van suiker steeg in oktober sterk in de EU. De gemiddelde verkoopprijs bedroeg € 586. Dat is een stijging van € 74 in vergelijking met september (€ 512). Zo’n sterke stijging van de suikerprijs kwam nooit eerder voor in de EU sinds 2006. Bietentelerscoöperatie Cosun verwacht daardoor een fors hogere bietenprijs voor oogst 2022 te kunnen uitbetalen aan de leden.

De Europese Commissie berekent sinds juli 2006 iedere maand de gemiddelde verkoopprijs die suikerproducenten in de EU in rekening brengen bij de voedingsmiddelenfabrikanten. De prijzen worden een paar maanden later gepubliceerd.

Lees verder onder de grafiek

Cosun: er is een tekort aan suiker in de wereld

Voorzitter Dirk de Lugt van de raad van beheer van Cosun noemt een aantal oorzaken voor de sterk gestegen suikerprijs. “Er is een tekort aan suiker in de wereld. De consumptie is groter dan de productie. Bovendien groeit het suikerverbruik in de wereld ieder jaar.”

Lees verder onder de foto

Dirk de Lugt, voorzitter van de raad van beheer van Cosun, verwacht dat Cosun voor oogst 2022 minstens € 52 per ton bieten gaat betalen.
Dirk de Lugt, voorzitter van de raad van beheer van Cosun, verwacht dat Cosun voor oogst 2022 minstens € 52 per ton bieten gaat betalen.

Krimp areaal suikerbieten

In de EU worden steeds minder suikerbieten geteeld. De Lugt: “De laatste vier jaar krimpt het bietenareaal, dit jaar met 2,5% tot 3%. Dat is 50.000 hectare bieten minder dan vorig jaar. De krimp komt doordat suikerfabrieken sluiten waardoor geen bieten meer geleverd kunnen worden. Bovendien zijn de bietenprijzen in de EU lager dan een aantal jaren geleden. Dan kiezen telers voor een ander gewas, zeker nu de graanprijzen flink zijn gestegen. Veel Europese suikerfabrikanten boden hun telers hogere bietenprijzen om te voorkomen dat het areaal volgend jaar verder krimpt.”

Minder opbrengst door droogte

Niet alleen de areaalkrimp speelt een rol, zegt De Lugt. “In Nederland en zeker in Frankrijk en Zuid-Duitsland was het afgelopen zomer erg droog. Dat drukt de hectareopbrengsten. De Duitse en Franse opbrengsten vallen zo’n 10% lager uit dan verwacht. Dit alles leidt tot nervositeit op de suikermarkt.”

De hogere suikerprijzen duwen de bietenprijzen voor de telers omhoog. De Lugt verwacht dat Cosun voor oogst 2022 minstens € 52 per ton bieten gaat betalen. “Dat was op basis van een eerdere schatting. Nu denken we dat de bietenprijs nog hoger gaat uitvallen.”

‘Ook voor oogst 2023 hogere bietenprijs verwacht’

De Lugt stelt dat het geen eenmalige opleving van de bietenprijs is. “Ook voor oogst 2023 verwachten we een hogere prijs te betalen. Cosun formuleerde begin 2022 een nieuwe strategie en die werpt zijn vruchten af. Maar er is veel onzekerheid. Hoe ontwikkelen de energieprijzen zich? Blijft er voldoende gas beschikbaar voor de fabrieken? Of moeten we de verwerkingscampagne tijdelijk stilleggen om over te schakelen op olie? Dat geeft onzekerheid, maar we verwachten ook voor oogst 2023 een goede bietenprijs te kunnen betalen. Bietentelers hebben behoefte aan deze zekerheid.”

Lees ook: Wilhelminapolder stopt in 2023 met teelt van suikerbieten

Beheer
WP Admin