Pieter Brooijmans, manager bij Cosun Beet Company: "Zonder Crispr-Cas is de bietenteelt in Nederland niet te redden." - Foto: Peter Roek AkkerbouwNieuws

Cosun-manager ziet geen bietenteelt zonder Crispr-Cas

Zonder de plantenveredelingstechniek Crispr-Cas is de bietenteelt in Nederland niet te redden. Dat zegt Pieter Brooijmans, manager bij Cosun Beet Company, in het bulletin van van brancheorganisatie CropLife NL.

De teelt van suikerbieten wordt steeds ingewikkelder en de kosten voor gewasbescherming stijgen, waardoor het rendement onder druk staat. “Er zijn nu al telers die afhaken. Het is de vraag of we op tijd oplossingen hebben en we de bietenteelt overeind kunnen houden in Nederland”, aldus Brooijmans.

De bietenteelt heeft drie uitdagingen op het gebied van gewasbescherming, vooral doordat steeds minder chemische middelen beschikbaar zijn. Neonicotinoïden zijn verboden, waardoor zaadontsmetting ter voorkoming van vergelingsziekte niet meer mogelijk is. Telers moeten nu virusoverbrengende bladluizen bestrijden met gerichte bespuitingen. Ook bestrijding van de schimmelziekte cercospora is lastig in verband met beperkte beschikbaarheid van spuitmiddelen. Hetzelfde geldt voor onkruidbestrijding.

Niet alleen zijn minder middelen toegelaten voor de bietenteelt, ook is er Europees beleid dat aanstuurt op halvering van het middelengebruik in 2030. Het antwoord zoekt de bietenteelt in verschillende vormen van precisielandbouw met robots tegen onkruid en intensieve monitorsystemen voor een effectieve chemische bestrijding. In dat palet hoort ook een snelle ontwikkeling van nieuwe bietenrassen die resistent zijn tegen ziektes. Daarvoor is de inzet van Crispr-Cas onmisbaar, aldus Brooijmans, maar in de EU is deze methode nog niet toegestaan.


Nieuwsbrief akkerbouw

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen akkerbouw.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

  1. Ipv. (wachten op) crisper-cas: Misschien heeft ‘natuurinclusief’ als het om ziektebestrijding gaat meer de toekomst, maar dat moet je wel willen onderzoeken natuurlijk. Er zijn namelijk nu al boeren die al of niet icm.hogere resistente rassen, de schimmelbestrijding tot (bijna) nul reduceren. En bladluisbestrijding (en dus vergelingsvirus) via een aangepast teeltsysteem incl.omgeving (mbv.OpenbaarGroen) met natuurlijke vijanden hanteerbaar maken. Maar nogmaals, dat moet je wél willen onderzoeken op bijv.proefboerderijen of bij de boeren.

Beheer
WP Admin