Corbion bouwt bioplastics-fabriek AlgemeenNieuws

Corbion bouwt bioplastics-fabriek

Corbion bouwt in Thailand een nieuwe fabriek voor de productie van bioplastics op basis van plantaardige grondstoffen, zoals maiszetmeel, suikerriet en tapioca. De fabriek vergt een investering van €65 miljoen en krijgt een productiecapaciteit van 75.000 ton per jaar.

Het vroegere CSM breidt tevens een melkzuurfabriek in Thailand uit voor nog eens €20 miljoen.

Corbion wordt door de bouw van de fabriek een PLA-producent, aldus CEO Tjerk de Ruiter. PLA staat voor polymelkzuur. Het product is ‘lichaamsvriendelijk’ en daardoor geschikt voor het maken van materialen voor bijvoorbeeld de medische industrie. Corbion kondigde in 2014 al aan de haalbaarheid van een PLA-fabriek te onderzoeken en denkt dat de markt nu rijp is voor bioplastics.

Suikerriet en tapioca

Corbion maakt in Thailand al melkzuur. Het melkzuur dient als grondstof voor PLA. Met de bouw van de nieuwe fabriek gaat Corbion dus een trede hoger in de waardeketen. De fabriek wordt gebouwd in Changwat Rayong, een provincie in het Zuidoosten van het Aziatische land. In dit sterk agrarische gebied wordt onder meer veel suikerriet en tapioca geproduceerd.

Corbion zag vorig jaar de omzet met 19,2 procent toenemen tot €918 miljoen. Het grootste deel van de groei, 13,5 procentpunt, is het gevolg van wisselkoersschommelingen. De Amerikaanse dollar werd in 2015 steeds sterker, waardoor in het buitenland gerealiseerde omzet en winst in euro’s hoger uitviel. De omzet nam ook toe door de acquisitie van een melkzuurbedrijf van Archer Daniels Midland.

Voedingsingrediënten winstmaker

Na belastingen restte een resultaat van €80 miljoen, waar het bedrijf uit Diemen een jaar eerder €18 miljoen in het rood dook. Het bedrijf profiteerde vooral van een groeiende vraag naar voedselingrediënten. Zo wordt melkzuur gebruikt voor het versnellen van kaasrijping. Ook maakt Corbion bijvoorbeeld deegversterkers en kruimelverzachters voor de bakkerij-industrie.

Het vertrouwen van Corbion in de bioplastics-markt wordt niet overal gedeeld. Het grootste chemieconcern ter wereld, BASF, denkt dat olie en gas nog decennia de belangrijkste basis voor materialen zullen blijven.

Beheer
WP Admin