AlgemeenNieuws

Coördinator terrorismebestijding: wees zorgvuldig met kunstmest

Den Haag – De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) waarschuwt boeren zorgvuldig te handelen met kunstmest.

Kunstmest is een geliefd bestanddeel van criminelen en terroristen om explosieven te maken. Vrijwel alle aanslagen worden gepleegd met zelfgemaakte bommen, waarbij nitraathoudend kunstmest een belangrijke grondstof is.

Het huidige dreigingsniveau  voor terrorisme in Nederland is door de recente aanslagen in Parijs en Kopenhagen en de jihadgangers naar Syrië ‘substantieel’. Daarmee is het dreigingsniveau nu op het een na hoogste niveaus.

Nederland werkt op het moment aan de invoering van nieuwe wetgeving voor de verkoop van chemische producten die misbruikt kunnen worden voor het maken van explosieven. Het gaat dan vooral om nitraathoudende kunstmest en schoonmaakmiddelen als waterstofperoxide en salpeterzuur. In Europa is een nieuwe verordening van kracht geworden die handelaren in kunstmest verplicht om verdachte situaties te melden. Deze meldplicht geldt wettelijk niet voor boeren, maar de NCTV roept boeren wel op verdachte situaties te melden bij het Meldpunt Verdachte Transacties Chemicaliën.  Voor kunstmesthandelaren wordt melden wettelijk verplicht. Daarmee worden de afspraken die de sector had gemaakt in het Security Convenant Kunstmest wettelijk geborgd.

Bij een verdachte situatie gaat het om onbekenden die kunstmest willen kopen bij een boer of kunstmesthandelaar. Zeker wanneer ze op zoek zijn naar kunstmest met een hoog nitraatgehalte, zich zenuwachtig gedragen en niet goed duidelijk kunnen maken waar ze de kunstmest voor willen gebruiken is er aanleiding om melding te maken. Ook wanneer er kunstmest gestolen of verdwenen is, moet dit gemeld worden.  NCTV adviseert om de voorraad van kunstmest en andere chemische stoffen goed in beeld te hebben, zodat ook inzichtelijk is als er mogelijk iets verdwijnt. De verdwijning van kleine hoeveelheden, bijvoorbeeld een zak kunstmest of een jerrycan waterstofperoxide kan al verdacht zijn.

Vorig jaar kreeg NCTV veertien meldingen bij het meldpunt. Die hebben in drie gevallen geleid tot aanhoudingen.

NCTV roept boeren op waakzaam te zijn. De afgelopen jaren zijn vanuit Nederland ongeveer 180 mensen naar Syrië en Irak gereisd om daar te strijden. Velen van hen hebben daar ervaring opgedaan met explosieven, aldus de NCTV.

Een overzicht van de kunstmestprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin