AlgemeenOpinie

Coöperatie grootste verliezer bij DOC

De storm is gaan liggen bij DOC. Velen likken hun wonden. Bestuur en directie van DOC voorop. Die waren verantwoordelijk voor de jarenlange veel te lage melkprijs. Centen minder in vergelijking met andere zuivelondernemingen.

“Deze toonden zich bij de overname niet collegiaal”, merkt Hanna fel op. “Zo’n A-ware ook. Eerst de leden bij DOC wegpikken en dan op de valreep met flemende woorden proberen de fusie te keren. Voorzitter Sterk van Delta Milk pikte geen leden, maar deed hetzelfde. Hun acties werkten averechts. Leden die twijfelden, zijn door hun houding over de streep getrokken en besloten voor te stemmen.”

Goed, de fusie is een feit. Grootste verliezers blijven natuurlijk de leden, die nu de Duitse melkprijs krijgen. Die is al jaren een paar cent lager dan in Nederland. Dat wordt nu ook de melkprijs van de DOC-leden. Dat waren ze de laatste jaren al gewend, maar de fusie moest verbetering brengen. Je kunt niet verwachten dat dit ook gebeurt. Ze moeten zich nu vergelijken met de Duitse melkprijs en niet met de Nederlandse. Zeker is dat ze een paar cent minder zullen krijgen.

“De grootste verliezer is de coöperatie”, zegt Hanna. “Die heeft bewezen niet goed te kunnen reageren op langdurig lagere melkprijzen, zoals DOC. Er werden plannen gemaakt, maar die leverden alleen op papier wat op. De erkenning dat het concept van DOC was achterhaald, bleef uit. Het coöperatieve gevoel was te groot. Men bleef geloven in iets dat al voorbij was. Dat heeft ze veel geld gekost.”

“Wil je daarmee zeggen dat de coöperatie DOC een belemmering was voor de zuivelonderneming DOC?”, vraag ik Hanna.

Ze knikt. “Als aandeelhouders financieel zo slecht waren behandeld als de leden van DOC via de lage melkprijs, was er opstand uitgebroken. De fabriek was failliet gegaan of tijdig verkocht. Dat gebeurde nu niet omdat het coöperatieve gevoel sterker was dan het coöperatieve verstand. DOC bleef financieel sterk, ten koste van de melkprijs en dus van de boeren.”

Voor coöperatoren, zoals ik, iets om over na te denken.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin