AlgemeenNieuws

‘Controleer contract op Grieks euro-vertrek’

Zoetermeer – Bedrijven die in Griekenland werken, moeten hun contracten daar goed nakijken om te controleren wat er gebeurt als Griekenland de eurozone verlaat. Dat adviseert verladersorganisatie EVO maandag.

Als Griekenland de eurozone verlaat, de zogeheten Grexit, krijgt het land de drachme misschien terug. In dat geval kunnen Nederlandse bedrijven beter eisen dat de Griekse collega’s blijven betalen in euro’s of dollars. Als Griekenland ook uit de EU stapt, zijn de gevolgen nog groter. Dan verandert het vrije verkeer van mensen, goederen en diensten waarschijnlijk drastisch, verwacht de EVO.

Een ander probleem in Griekenland is de positie van de banken. Die dreigen ten onder te gaan aan de grote onzekerheid, Grieken halen massaal hun geld van de rekening. Daarom blijven de banken in elk geval de hele komende week dicht. Klanten mogen maar 60 euro per dag pinnen.

De Griekse banken hebben soms een bankgarantie gegeven voor Griekse bedrijven. Maar als die niet betalen, bestaat volgens de EVO “een risico” dat de banken ook niet genoeg geld hebben om te betalen. Nederlandse bedrijven kunnen bankgaranties beter omzetten, of eisen dat de Grieken meteen betalen.