AlgemeenNieuws

Compromis over controles biologische landbouw

Riga – De Europese landbouwministers en de Europese Commissie lijken een akkoord te hebben over de controle op de biologische sector. Dat zeggen bronnen rondom de informele landbouwraad die deze week in de Letse hoofdstad werd gehouden.

In het compromis zal worden afgesproken dat ieder biologisch bedrijf iedere drie jaar wordt gecontroleerd. Daarnaast zal risicogestuurde controle plaatsvinden. In het oorspronkelijke voorstel stond dat biologische bedrijven ieder jaar volledig gecontroleerd moeten worden om hiermee het consumentenvertrouwen te verbeteren. Veel lidstaten, waaronder Nederland, waren hier tegen, omdat dit een schijnzekerheid geeft. Er zijn in Europa ongeveer 400 controle-instanties die zich bezig houden met biologische landbouw. Nu lijkt een compromis te zijn gesloten over driejaarlijkse controle plus risicogestuurde controle.

Over een ander pijnpunt, residuen op biologische producten, lijkt nog geen akkoord. De Europese Commissie wil hier de nulnorm hanteren, omdat in de biologische sector geen gewasbeschermingsmiddelen gebruikt mogen worden. Andere lidstaten vinden dat producten waar zonder schuld van de boer residuen op zijn gekomen door bijvoorbeeld toepassing bij omliggende bedrijven, nog wel als biologisch verkocht mogen worden.

Voorzitter Janis Duklavs van de landbouwraad zei eerder deze week dat hij er vertrouwen in heeft dat er spoedig een akkoord komt. Ook Eurocommissaris Phil Hogan bleef positief, al benadrukte hij dat er nog geen akkoord was over de controle van de biologische sector, het vertrouwen van de consument in de biologische landbouw en het gelijke speelveld voor Europese biologische boeren en de import van biologische producten uit derde landen.

Voorzitter Albert Jan Maat van de Europese boerenorganisatie Copa Cogeca benadrukte tijdens de informele landbouwraad het belang voor boeren dat het nieuwe akkoord niet leidt tot extra bureaucratie. Hij roept op om controles risico gestuurd uit te voeren. Ook pleit Maat voor een beleid dat groei van de biologische sector ondersteunt. Zeer strenge residunormen schrikken boeren af over te stappen op biologisch, zegt Maat.

De verwachting is dat er voor de zomer een akkoord is tussen de Europese Commissie en de Raad. Eurocommissaris Frans Timmermans heeft dat ook geëist. Als er voor de zomer geen akkoord zou zijn, zou een nieuw voorstel worden opgesteld voor biologische landbouw.

Beheer
WP Admin