Slachterij Compaxo tijdens de coronacrisis. Compaxo kan sinds de verbouwing, die eerder dit jaar is afgerond, niet genoeg keuringsartsen krijgen van NVWA om het beoogde aantal varkens te slachten. - Foto: Henk Riswick VarkensNieuws

Compaxo kan voorlopig niet meer slachten door tekort aan keuringsartsen

De rechter honoreert de eis niet van varkensslachterij Compaxo om meer varkens te kunnen slachten. Het zit vast op een tekort aan keuringsartsen bij NVWA en KDS (Kwaliteitskeuring Dierlijke Sector).

De rechter erkent dat NVWA een inspanningsverplichting heeft om te zorgen voor voldoende keurmeesters. Door de krapte op de personeelsmarkt is de verplichting echter begrensd, oordeelt de rechter. Volgens de rechter kan NVWA niet meer doen dan het deed om aan de wens van Compaxo tegemoet te komen.

Het tekort aan keuringsartsen bij NVWA staat weer bovenaan de agenda in de varkenssector. Het meest voelbaar is de onderbezetting dus bij slachterij Compaxo in Zevenaar. Compaxo kan sinds de verbouwing, die eerder dit jaar is afgerond, niet genoeg keuringsartsen krijgen van NVWA om het beoogde aantal varkens te slachten.

Gedwongen export

Ook bij Van Loon Vlees is men ongelukkig met de situatie. Voor hun concept Varken op z’n Best moet het bedrijf noodgedwongen varkens in België laten slachten, omdat in Nederland geen keuringscapaciteit is. Stan Quinten, ketenmanager van Varken op z’n Best, spreekt van een schande. Quinten: “De overheid heeft de mond vol over dierenwelzijn, maar laat ons wel onnodig met varkens naar België rijden, waar in Nederland gewoon slachtcapaciteit voor is. De varkensvleesmarkt is goed en de prijs zou omhoog kunnen als iedereen de varkens goed geslacht krijgt.”

Zeugenslachterij weer dicht

Ook bij Slachterij Westfort kunnen ze uit ervaring meespreken over de personeelskrapte bij NVWA. Ze hebben anderhalf jaar lang geprobeerd hun slachterij in Gorkum open te houden om zeugen te slachten. Omdat er niet meer dan twee halve dagen keuringscapaciteit was, zijn de deuren eerder dit jaar gesloten. Westfort wil minimaal vier dagen slachten in Gorkum. Anders kost het geld. De vergunning om zeugen te slachten in Gorkum is er nog.

Kiezen voor zekerheid

Bij Van Rooi Meat kiezen we voor zekerheid, legt directeur Marc van Rooi uit. Ook als ze een dag minder varkens hebben, laten ze evenveel keuringsartsen komen en betalen die gewoon door. Dat doen we al vijf jaar zo, vertelt Van Rooi. Bij Van Rooi wil men niet in de situatie komen dat als ze een paar dagen minder keuringsartsen aanvragen, ze het oude aantal niet meer terugkrijgen. Van Rooi zit ook in de export van levende varkens. Door de export zijn ze in staat wisselingen in het varkensaanbod op te vangen, legt Marc van Rooi uit.

‘Honderd keuringsartsen te weinig’

Roy Nillesen, voorzitter van Team Varkens van Farmers Defence Force, had onlangs een gesprek met NVWA, waarin ook dit thema is besproken. Hij vertelt dat hij te horen kreeg dat NVWA honderd keuringsartsen tekortkomt. Nillesen heeft voorstellen gedaan om het tekort te verhelpen.

Beheer
WP Admin