Foto: Peter Roek AlgemeenNieuws

Coceral verlaagt EU-graanopbrengst; minder mais

De oogstprognose voor Europa is naar beneden bijgesteld door de Europese organisatie voor de graanhandel Coceral. De Europese graanoogstprognose is in het september-rapport ten opzichte van de mei-prognose voor seizoen 2022-’23 verlaagd met ruim 21 miljoen ton naar 264,6 miljoen ton (EU-27).

Vergeleken met het voorgaande seizoen is ruim 23 miljoen ton minder graan geoogst. De daling zit voornamelijk in een behoorlijk lagere maisopbrengst. Voor dit seizoen is die op bijna 52 miljoen ton gezet, waar in seizoen 2021-’22 ruim 70 miljoen ton mais werd geoogst. Frankrijk, Spanje, Roemenië en Hongarije oogsten fors minder dan het voorgaande seizoen. Een gedeelte van de lagere opbrengst is te verklaren, omdat dit seizoen 17.600 hectare minder mais is ingezaaid. Maar de mais heeft flink geleden onder het warme en droge weer van de afgelopen maanden in Europa, want in de mei-prognose werd nog uitgegaan dat 66 miljoen ton mais zou worden geoogst.

Productie zachte tarwe

Ook de productie van zachte tarwe valt in de EU-27 landen lager uit. In de voorgaande mei-prognose werd de productie van zachte tarwe op 127,4 miljoen ton geschat. Deze is in de september-publicatie op 125,6 miljoen ton gezet.

Voor gerst blijft de balans redelijk gelijk met een productie van bijna 52 miljoen ton in 2022. De zomergerstoogst valt bijna 2 miljoen ton hoger uit dan vorig seizoen met 23,7 miljoen ton.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief graanmarkt en ontvang maandelijks gratis artikelen die normaal alleen te lezen zijn voor abonnees.

Reacties

  1. De europese politici willen meer bio en meer granen oogsten om de prijzen laag te houden voor de burgers. Dat gaat eigenlijk niet samen dus moest oekraine bij europa komen. Maar dat vond poetin weer een slecht idee. Daarom een boycot. Dat is een schot in eigen voet gebleken en schieten de prijzen voor de burgers omhoog. Europese politici hebben het de laatste jaren niet goed gedaan.

Beheer
WP Admin