<em>Foto: Syngenta</em> AlgemeenNieuws

Chinezen protesteren tegen overname Syngenta

Ongeveer 400 Chinezen hebben een brief getekend waarin ChemChina wordt opgeroepen af te zien van de overname van Syngenta.

De ondertekenaars zijn bang dat door het kopen van de Zwitserse producent van zaden en gewasbescherming, zal leiden tot een snel groeiend transgeen areaal. Dat meldt Reuters, dat de brief inzag.

Dominante positie in agrochemie

De brief is gestuurd aan een overheidsorgaan dat staatsbezittingen controleert. Chemiereus ChemChina is weliswaar internationaal commercieel actief, het is nog altijd 100% staatseigendom, net als graanhandelsbedrijf COFCO. Met de verwerving van Syngenta koopt het bedrijf een dominante positie in de agrochemie.

Hoewel Monsanto meer dan Syngenta wordt geassocieerd met genetische modificatie, is ook laatstgenoemde de laatste jaren steeds actiever op deze markt. Het bedrijf verkoopt met name transgene mais, soja en suikerbieten. Het betreft gewassen die bijvoorbeeld glyfosaat kunnen weerstaan of zelf een insecticide aanmaken.

China voert tegenstrijdig beleid genetische modificatie

Hoewel het aantal ondertekenaars voor een land met 1,3 miljard inwoners niet indrukwekkend lijkt, is openlijke kritiek op het beleid van overheidsbedrijven zeldzaam. China neemt de laatste jaren een ambivalente houding aan ten opzichte van genetische modificatie. Anders dan Japan en de EU wijst het de technologie voor de teelt niet resoluut af.

De teelt van bepaalde binnenlands ontwikkelde variëteiten van katoen en tomaat is toegestaan. Volgens critici heeft China de teelt van superieure, in het buitenland ontwikkelde transgene gewassen tot dusver beperkt omdat het de macht van grote Westerse veredelaars vreest. Met de aankoop van Syngenta zou dit ‘probleem’ zijn opgelost.

Beheer
WP Admin