Foto: Vincent ter Beek VarkensNieuws

Chinese megabedrijven groeien met 5 miljoen zeugen

Een derde van de mega-varkensbedrijven staat in China. Europa telt drie ondernemingen met meer dan 100.000 zeugen.

De Chinese varkenshouderij is duidelijk bezig met een herstel van de uitbraak van Afrikaanse varkenspest. Volgens een overzicht van fokkerij-organisatie Genesus groeiden de grootste Chinese bedrijven vorig jaar met een totaal van 5 miljoen zeugen. Dat komt neer op een investering van omgerekend € 4,9 miljard. De investeringsdrang van de Chinese bedrijven benadrukt volgens Genesus het vertrouwen van deze bedrijven in de toekomst en winstgevendheid van de varkensvleesconsumptie.

Consolidatie buiten China

Tegenover de groei in China staat een gelijkblijvende tot krimpende varkensstapel bij de andere mega-producenten. Marktanalisten van Genesus verwachten dat er nog geen eind aan groei van de globale varkensstapel komt omdat een toename van de wereldbevolking en het inkomen de consumptie van varkensvlees nog altijd stimuleert. China blijft daarin de groeier, de marktanalisten gaan ervan uit dat de consolidatie van de zeugenstapel die in de rest van de wereld optreedt daar ook zal door zetten. De totale varkensvleesproductie kan in die landen wel blijven groeien door ontwikkelingen in onder andere voeding, genetica en gezondheid.

China overheerst top 10

Dit jaar maakte Genesus voor het eerst een lijst van 40 bedrijven op. Voorgaande jaren telde de lijst steeds 34 bedrijven met minimaal 100.000 zeugen. De top 10 wordt overheerst door Chinese bedrijven, 6 van de 10 zijn in Chinese handen. De bovenste 6 bedrijven tellen stuk voor stuk meer dan een miljoen zeugen per onderneming. Het Chinese Muyuan Foodstuff voert de lijst aan met 2,624 miljoen zeugen, een ruime verdubbeling ten opzichte van het jaar ervoor. Dat zijn er ongeveer drie maal zoveel dan de gehele Nederlandse zeugenstapel. Ook de overige Chinese bedrijven in de top 10 groeiden afgelopen jaar fors, met 300.000 tot 700.000 per bedrijf. De nummer 3 op de lijst, het Amerikaanse Smithfield Foods/WH Group is sinds 2013 in handen van het Chinese concern WH Group.

Europa mager vertegenwoordigd

In het hele overzicht komen maar drie Europese ondernemingen voor. De Franse coöperatie Cooperl bezet met 245.000 zeugen de 15e plaats, de coöperatie blijft gelijk in het aantal zeugen. Ook het Spaanse Vall Companys Group blijft stabiel in de omvang met 213.000 zeugen. De Spaanse Costa Food Group groeide afgelopen jaar met 20.000 zeugen naar 150.000.

Reacties

  1. China is een groot land en al die zeugen zullen niet in stallen zitten die dicht bij elkaar staan. Als die stallen 100 km uit elkaar staan dan is de mest ook verspreid en geeft dat geen problemen.

    1. China heeft +-70 keer meer landbouwgrond dan bijvoorbeeld Nederland, en (voor de varkenspest) ongeveer een 40 tot 45 keer grotere varkenstapel dan Nederland. Ze kunnen de mest goed gebruiken en moeten nog wel even doorgroeien willen ze de Nederlandse verhouding halen.

    1. De grote vraag is vooral hoe die varkensstapel gevoerd blijft, dus waar op termijn het voer vandaan komt.

Beheer
WP Admin