PluimveeNieuws

China onderzoekt antidumpingheffingen Amerikaans pluimveevlees

Beijing – Het Chinese ministerie van economische zaken gaat onderzoeken of haar antidumpingheffingen op Amerikaans pluimveevlees moeten worden gehandhaafd.

Aanleiding is een rapport van een dispuutpanel van de Wereldhandelsorganisatie WTO, waarin de meeste Amerikaanse klachten over de Chinese straftarieven worden overgenomen.

De WTO heeft het oordeel van het rapport recent officieel geaccepteerd. China kent sinds 2010 antidumpingheffingen. De heffingen komen neer op 50,3 tot 105,4 procent van de importprijs. Dumping is een handelsterm voor het verkopen van producten in het buitenland voor lagere prijzen dan in het land van oorsprong afgezet.

In het jaar voordat China de heffingen invoerde, exporteerde de VS 613.000 ton kippenvlees naar China. Meer dan de helft bestond uit kippenpootjes, een product waarvan Chinese producenten te weinig maken om in de binnenlandse vraag te voorzien. De exporten zijn sindsdien meer dan 85 procent gedaald, aldus het Amerikaanse ministerie van landbouw, de USDA, eerder in een verklaring.

De laatste maanden is evenwel sprake van een scherpe stijging van de export. De VS concurreert op de Chinese markt met Brazilië, dat in 2013 de grootste leverancier was. De Chinese markt is voor exporteurs in hoge mate complementair. In China worden delen van de kip gebruikt die in het Westen vaak worden vernietigd of een lage prijs opleveren.

Beheer
WP Admin