AlgemeenNieuws

CEO: Vion draait beter dan begroot

Boxtel – Vleesconcern Vion heeft in de eerste tien maanden van het jaar beter dan begroot gepresteerd. Hoewel Vion nog in bijzonder beheer van de banken zit, zijn deze wel positief over de plannen die de onderneming heeft om weer gezond te worden.

Dat zegt CEO Michiel Herkemij in een interview in een speciale editie van Boerderij Ambitie in het teken van de meest invloedrijke mensen in de agribusiness.

Vion gaat wat Herkemij betreft volgend jaar net als beursgenoteerde bedrijven elk kwartaal financiële cijfers publiceren. Een goed bedrijf is volgens Herkemij niet bang voor open boeken. In een kwartaalbericht komen wat hem betreft ook cijfers over het aantal slachtingen en re-calls. Herkemij erkent dat nog een groot deel van de geplande €100 miljoen aan besparingen moeten worden gerealiseerd.

De oud-topman van Douwe Egberts zegt dat Vion eerst het huis op orde moet krijgen maar daarna ook meer ‘downstream’ in de verwerking moet investeren. De Ebit-marge ligt bij vers vlees volgens Herkemij op 1 tot 3 procent waar bij verwerkt vlees tot 7 procent marge gehaald kan worden. Herkemij vindt ook dat Vion teveel gericht is op Europa en voor export de blik op Azië moet richten.

De Amsterdammer wil niet ingaan op geruchten dat de Duitse activiteiten zo niet geheel Vion zal worden verkocht. Nu is Vion nog volledig eigendom van boerenorganisatie ZLTO. Wel zegt Herkemij dat het belang van de Nederlandse landbouw wat hem betreft voorop staat bij het kiezen van strategische opties. “Wat er ook gebeurt, ik geloof in een Vion met een hoofdkantoor waar een Nederlandse vlag wappert.”

Beheer
WP Admin