Celstraf gevraagd tegen boer die fietser omver reed AlgemeenNieuws

Celstraf gevraagd tegen boer die fietser omver reed

Tegen een boer die met zijn trekker met hooischudder in het Gelderse Barchem een dodelijk verkeersongeval veroorzaakte is dinsdag een halfjaar celstraf geëist. Ook wil het Openbaar Ministerie dat de man 2 jaar lang niet met zijn trekker mag rijden.

Met zijn combinatie met een breedte van 2.80 meter reed hij op een zomerse julidag vorig jaar over het Lenderiet in Barchem. De provinciale weg is daar 3.18 meter breed. Voor hem fietste een echtpaar. De 67-jarige H.T. kent de weg al jaren en besloot de fietsers die achter elkaar reden te passeren. Hij keek daarbij veelal in de linkerspiegel omdat hij geen bomen wilde raken. “Want dan maakt de hooischudder een beweging naar rechts.”

Vrouw geraakt

Door de ruit in zijn trekker zag hij hoe hij de man passeerde. Daarna volgde de vrouw. Hij reed langzaam, maar de tien kilometer per uur die door hem wordt beweerd, geloofde de officier van justitie niet. Dat zou namelijk langzamer zijn dan menig fietser. Na het passeren reed hij door. T. wist niets van de paniek op de weg achter hem, zei hij. De echtgenoot verklaarde dat bij het passeren van de hooischudder er krap twintig centimeter ruimte over was. Hij zag hoe zijn vrouw geraakt werd, ten val kwam en door de hooischudder werd overreden. Hij smeet zijn fiets weg en rende nog schreeuwend achter de tractor aan.

Hoogteverschil

De combinatie voldeed aan de wettelijke eisen. En er was voldoende ruimte om te passeren, bleef T. beweren. Zijn bewijs: hij was immers de man al gepasseerd. De vrouw zou door een van de breedteborden op de wagen zijn geraakt. Frustrerend voor de boer was dat daags na het ongeval het puin aan de zijkant van de weg door de gemeente werd opgehoogd. Fietsers durfden de berm geregeld niet in omdat er een hoogteverschil met de weg zat. Hij vond ook dat de fietsers achterom hadden moeten kijken. Zo hadden ze geweten dat achter zijn tractor nog een landbouwwerktuig zat. De officier van justitie merkte daarbij op dat de boer de schuld buiten zichzelf zoekt. “De fietsers hadden moeten omkijken, de gemeente had de berm op moeten hogen. Maar u bent verantwoordelijk.” De bestuurder had haast maar hij had de fietsers daar nooit mogen en kunnen inhalen. Bovendien bleek uit onderzoek dat de tractor niet deels in de berm reed, wat T. wel beweerde. De officier eiste een halfjaar cel en twee jaar rijontzegging.

Dat laatste is een klap voor zijn bedrijfsvoering, zei de raadsman. T. heeft 58,5 hectare land en werkt zestien uur per dag op zijn boerderij. Zijn rijbewijs is onmisbaar voor hem. De rechtbank in Zutphen spreekt het vonnis uit op 31 mei.

Beheer
WP Admin