Annie Schreijer-Pierik - Foto: ANP AlgemeenNieuws

CDA: EU moet dierextremisten aanpakken

CDA wil dat de Europese Commissie actie gaat ondernemen tegen terrorisme en misdrijven door extremistische dierenactivisten. Dat schrijft CDA-Europarlementslid Annie Schreijer-Pierik, die schriftelijke vragen stelde aan de EU-Commissie.

“De afgelopen maanden en jaren nemen illegale stalinbraken, vernielingen en doodsbedreigingen door internationaal opererende dierextremisten toe”, stelt Schreijer-Pierik vast.

De EU-politica wijst erop dat ook gezinsleden van boeren door stalinbraken en bedreigingen lijden onder een ernstig toegenomen gevoel van onveiligheid. Volgens haar bestaat er bij de Nederlandse overheid onvoldoende inzicht in de aard en omvang van bedreigingen aan het adres van dierhouders. Dit komt volgens Schreijer-Pierik door een ontbrekende aparte registratie van deze categorie misdrijven.

Daarom pleit de CDA-Europarlementariër dat EU-Commissaris Vêra Jourová van Justitie en andere lidstaten met een overzicht komen van bedreigingen en andere strafbare feiten door dierenactivisten. “Een tijdlang leek het aantal bedreigingen en misdrijven af te nemen, maar sinds kort is in Nederland en andere EU-lidstaten een duidelijke toename zichtbaar van de activiteiten van dierenactivisten. De EU moet actief optreden tegen deze netwerken en boeren beschermen.”

Beheer
WP Admin