VarkensNieuws

CDA en VVD leggen zich niet neer bij vierdageneis

Den Haag – CDA-Kamerlid Jaco Geurts en VVD-Kamerlid Helma Lodders leggen zich nog niet neer bij het besluit van staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) over het behoud van de vierdageneis voor zeugen.

Volgens Geurts kan de vierdageneis leiden tot grote problemen voor dierenwelzijn en tot hoge kosten voor ondernemers. Daarom vraagt Geurts Dijksma opnieuw om geen strenger beleid te voeren de de EU voorschrijft, namelijk groepshuisvesting vanaf 28 dagen in de dracht. “Voorlopers zouden dan via marktconcepten de groepshuisvesting voor zeugen vanaf vier dagen kunnen verwaarden”, aldus Geurts. Daarnaast vraagt hij Dijksma om verder onderzoek te doen naar de effecten van verschillende stalsystemen en de vierdageneis voor zeugen op het dierenwelzijn.

Lodders vindt dat er geen wetenschappelijke onderbouwing is voor invoering van de vierdageneis in alle houderijsystemen, omdat het onderzoek alleen is gedaan op voerstations. De VVD is kritisch over het onderzoek van het expertpanel, dat gebaseerd is op literatuurstudie en niet op praktijkonderzoek. De partij vraagt Dijksma om alsnog een praktijkonderzoek te doen naar het effect van de vierdageneis op het dierenwelzijn van zeugen.