Foto: ANP AlgemeenNieuws

CDA: btw-landbouwvrijstelling bijna beledigend voor boer

De btw-landbouwvrijstelling is bijna een belediging voor de boeren en tuinders. Dat zegt belastingwoordvoerder Pieter Omtzigt van het CDA, die vindt dat de btw-landbouwvrijstelling inmiddels achterhaald is.

“Waarom zou een landbouwer niet in staat zijn een btw-administratie bij te houden, als iemand met 2 zonnepanelen op zijn dak dat ook kan?”, vroeg Omtzigt zich maandagmiddag 30 oktober af tijdens een wetgevingsoverleg over de belastingmaatregelen van het kabinet. De btw-landbouwvrijstelling is ooit ingevoerd om agrarisch ondernemers niet op te zadelen met een omvangrijke administratie.

Gevolgen afschaffing regeling

Omtzigt meent desalniettemin dat er forse gevolgen kunnen zijn voor de afschaffing van de regeling. Hij vraagt of het mogelijk is de agrarisch ondernemers meer tijd te geven, om de overgang naar de verplichte btw-aangifte te maken. Hij doelt daarbij onder andere op de verplichting dat ondernemers al in het eerste kwartaal van 2018 eventueel achterstallig btw moeten terugvragen over investeringen die in de afgelopen jaren zijn gedaan.

Ook de PVV en de SP hebben kritische opmerkingen over de afschaffing van de btw-landbouwvrijstelling. Edgar Mulder (PVV) noemt de afschaffing van de btw-landbouwvrijstelling een ordinaire lastenverzwaring voor duizenden boeren. “Welk probleem lost deze maatregel op?”

Beheer
WP Admin