Cargill verdient meer met graanhandel AlgemeenNieuws

Cargill verdient meer met graanhandel

Cargill heeft het afgelopen kwartaal ondanks een lastige markt iets meer met de handel in agrarische grondstoffen verdiend, maar minder met de verkoop van bio-ethanol en rundvlees. Uiteindelijk steeg de winst en daalde de omzet.

Topman David McLennan ziet voorlopig geen einde aan de druk op prijzen voor graan en oliezaden.

Cargill is met een jaaromzet van ruim $120 miljard het grootste bedrijf in de wereldwijde agribusiness. Het bedrijf verhandelt en verwerkt agrarische grondstoffen, runt slachterijen en is actief in de veevoersector. Het bedrijf is in Nederland onder meer eigenaar van een groot bedrijf dat speciaalvoer en premixen maakt – het vroegere Provimi.

Nettowinst van €403 miljoen

Het afgelopen kwartaal boekte Cargill een nettowinst van $459 miljoen (€403 miljoen), $34 miljoen meer dan een jaar eerder. De omzet daalde 11% tot omgerekend €22,1 miljoen. De daling is vooral gevolg van gemiddeld lagere prijzen voor producten als graan, soja en suiker.

Cargill verdiende meer met onder andere voedingsingrediënten als plantaardige olie, mout, zetmeel en zoetstoffen. Het bedrijf verdiende ook wat meer met de handel en eerste verwerking van agrarische grondstoffen. Een meevaller, want bij lage prijzen zijn prijsschommelingen minder heftig en kan een handelshuis minder verdienen.

Rundvlees duurder voor afnemers buiten VS

De vlees- en veevoerdivisie zag de operationele marge wat dalen. De rundvleesintegratie van Cargill kocht vrij duur mestvee in. De export van Amerikaans rundvlees werd gefrustreerd door de dollar. De Amerikaanse munt werd meer waard en rundvlees dus duurder voor afnemers buiten de VS. Cargill verdiende met name in de VS en Vietnam meer met diervoeding.

Beheer
WP Admin