AlgemeenNieuws

Cargill stapt uit overnamestrijd Nutreco

Amsterdam – Cargill trekt zich terug uit de overnamestrijd om Nutreco. Cargill vroeg Nutreco eerder zijn boeken te openen om tot een bod te kunnen komen, maar het bedrijf wilde dat juist pas doen wanneer Cargill een concreet bod neerlegde. De terugtrekking vergroot de kans dat SHV Holdings de producent van visvoer, veevoer en vlees kan overnemen.

Het Amerikaanse agriconcern zegt tot het besluit te zijn gekomen nadat het alle relevante feiten heeft overwogen. Cargill nam in 2011 voor €1,5 miljard Nutreco’s concurrent Provimi over. Cargill maakte eerst bekend te onderzoeken of het gezamenlijk met investeringshuis Permira Nutreco zou willen overnemen en zei later een eigenstandig bod te overwegen.

SNS Securities verwachtte dat Cargill een hoger bod zou neerleggen dan SHV Holdings omdat het meer synergievoordelen kan behalen. SHV biedt €44,50 per aandeel. SHV is een investeringsvehikel van de familie Fentener-Van Vlissingen met nog geen deelnemingen in de agribusiness. Aandeelhouders lieten het aandeel rekenend op een biedingenstrijd Nutreco stijgen tot €46,50.

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) zei onlangs nog dat Nutreco moest gaan praten met Cargill, met in 2013 een omzet van $137 miljard het grootste agriconcern wereldwijd. De directie van Nutreco, die zich nu onthoudt van commentaar, heeft een duidelijke voorkeur uitgesproken voor SHV. Een serie bekende kopstukken uit de Nederlandse agribusiness pleitten er in het Financieele Dagblad voor dat Nutreco in Nederlandse handen blijft.

Het aandeel Nutreco verloor na de bekendmaking van Cargill in enkele uren 5 procent van zijn waarde. In de markt wordt gespeculeerd of Cargill geen bod aandurft zonder opening van de boeken of Cargill de bewust prijs heeft opgedreven. De overname van geheel Nutreco was gezien de marktpositie van Cargill mededingingstechnisch geen uitgemaakte zaak geweest.

Beheer
WP Admin