AlgemeenNieuws

Canada wil VS straffen om vleesbeleid

Ottawa – Canada is alleszins bereid en gereed om de VS te ‘straffen’ voor haar vleesbeleid.

Regels voor herkomstbenaming op vlees kosten Canada jaarlijks zo’n $1 miljard, en voor dat bedrag zal Canada ook de VS schade berokkenen. Dat zeggen landbouwminister Gerry Ritz en handelsminister Ed Fast van Canada in een gezamenlijke verklaring.

De ministers reageren zo op een uitspraak van de Wereldhandelsorganisatie WTO, de internationale scherprechter voor handelsgeschillen. De WTO bepaalde onlangs voor de vierde keer dat Amerikaanse regels voor labeling op vlees buurlanden Canada en Mexico discrimineren. Volgens de WTO mogen de gedupeerden nu proportioneel vergelden.

Volgens Amerikaanse regels moet op vlees staan waar het beest is geboren, gemest en geslacht. De regels maken het voor slachterijen logistiek lastig en duur om nog te werken met vee uit het buitenland. Alle ontwikkelde landen en de meeste onderontwikkelde landen zijn lid van de WTO en moeten dus aan het WTO-regime voldoen. De VS ook.

“De VS heeft alle mogelijke middelen gebruikt en uitgeput om onder hun internationale verplichtingen uit te komen”, aldus het duo in een officiële verklaring. “Daarbij is schade berokkend aan onze sterk geïntegreerde Noord-Amerikaanse aanvoerketen, waarbij producenten en verwerkers aan beide kanten van de grens schade is toegebracht.”

Beheer
WP Admin