Foto: Koos Groenewold AlgemeenNieuws

Burgers willen geen zonneparken op boerenland

Weilanden en akkers moeten niet worden gebruikt voor grote zonneparken of woningbouw.

Dat vindt een meerderheid van de Nederlandse bevolking, meldt LTO Nederland. De boerenorganisatie heeft een representatief onderzoek laten doen naar de beleving van het platteland en rol van boeren en tuinders.

Landschap onder druk

Volgens LTO staat het landschap erg onder druk. Door industrie, zoals datacentra en logistieke warenhuizen, zonneweides en woningbouw buiten de bebouwde kom, veranderen groene gebieden in grijs. De afgelopen dertig jaar is bijna 190.000 hectare, bijna een tiende, van het landbouwareaal verdwenen, aldus de organisatie. “We moeten wel zuinig zijn op ons groen – de verdozing van het landschap draai je niet meer terug,” zegt Wil Meulenbroeks, voorzitter vakgroep Melkveehouderij van LTO Nederland.

Beschermen en ondersteunen

Van de ondervraagden vindt driekwart dat de Nederlandse land- en tuinbouw moet worden beschermd en ondersteund. Ze vinden boeren en tuinders “noodzakelijk om het Nederlandse platteland vitaal en leefbaar te houden”, aldus het onderzoek. Ruim driekwart is trots op de vooraanstaande positie die de Nederlandse land- en tuinbouw heeft in Europa en de rest van de wereld als het gaat om kennis, innovatie en productiestandaarden.

Beheer
WP Admin