Foto: ANP AlgemeenNieuws

Burgeronderzoek vindt overal resten gewasbescherming

Burgeronderzoek in Drenthe vindt (restanten van) gewasbescherming in allerlei materialen, ook ver buiten landbouwgebieden zoals in de natuur of woonwijken.

Vrijwilligers van het burgerinitiatief Meten = Weten namen 87 monsters, waar onafhankelijke laboratoria 132 verschillende bestrijdingsmiddelen op aantroffen. In de monsters werden 120 verschillende gewasbeschermingsmiddelen en hun metabolieten gevonden.

Spuitverbod rondom woningen

Meten = weten concludeert uit de onderzoeksresultaten dat er een ’deken’ van gewasbeschermingsmiddelen over het land hangt en wil dat de overheid strenger wordt op het beoordelen van gewasbeschermingsmiddelen. Ook pleit het burgerinitiatief voor een spuitverbod in een straal van 1 kilometer rondom woningen.

De onderzoekers konden een aantal gevonden stoffen herleiden tot het gebruik in de landbouw, ze kregen van twee bedrijven in Westerveld het spuitschema toegestuurd. 15 stoffen die gevonden zijn in natuurgebieden in Drenthe zijn ook gebruikt als gewasbescherming in de landbouw.

Structureel onderzoek

Een woordvoerder van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) sluit zich aan bij het beeld dat pesticiden zich veel verder verspreiden dan de akker waarop deze gespoten zijn. Het instituut wil dat er meer onderzoek naar gedaan wordt, net als Meten = Weten dat wil. Volgens het burgerinitiatief kijkt de overheid weg door geen structureel onderzoek te doen naar de gevolgen van pesticiden op mens en natuur.

Het RIVM is in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid bezig om mogelijk gezondheidsonderzoek bij omwonenden in kaart te brengen. Die verkenning wordt dit jaar afgerond. Het ministerie moet dan besluiten of er vervolgonderzoek komt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief gewasbescherming en ontvang maandelijks gratis artikelen die normaal alleen te lezen zijn voor abonnees.

Reacties

  1. Bovendien blijken veel van deze stoffen ook voor te komen in uitlaatgassen van auto’s en vliegtuigen. Hoezo de schuld leggen bij de landbouw?

  2. Al of niet goed uitgevoerd onderzoek. Dat er zoveel verschillende stoffen zijn gevonden lijkt me gezien het beperkte aantal toegelaten middelen wel erg hoog, of op deze percelen hebben ongeveer alle mogelijke gewassen gegroeid en zijn allemaal met hun speciaal toegestane middelen behandeld in de laatste –tig jaren. We kunnen ons dan ook afvragen hoeveel stoffen gerekend kunnen worden tot de huidige toegestane gewasbeschermingsmiddelen.

  3. nu stel ik de volgende vraag…….is het wel van de landbouw? veel pesticiden zijn gewoon te koop bij gamma welkoop, supermarkt..denk daarbij aan: motte , vliegen.wespen spuitbussen vlooienbanden mieren doosjes etc etc METEN IS WETEN

Beheer
WP Admin