Buitenlandstage: ‘Maiskuilen waren wel 10 meter hoog’
In het najaar van 2017 liep Pier Gerbrandy stage in het Duitse Rukieten, nabij Rostock. Tussen juli 2020 en maart 2021 werkte hij nog eens 9 maanden op zijn stageadres.
Op stage gaan is een onderdeel van een opleiding. Leerlingen leren de praktijk kennen en stagebieders doen nieuwe ideeën op. In een reeks artikelen komen stagelopers en stagebieders aan het woord. Lees alle artikelen over stage.
“Samen met mijn klasgenoot Piet Hoogeveen liep ik in het najaar van 2017 tien weken stage op melkveebedrijf Milchhof Friesian, het Duitse bedrijf van Oane Landman. Het was een prachtige en leerzame periode. Ik heb er echt m’n ogen uitgekeken. Er wordt daar heel routinematig gewerkt, volgens strikte protocollen.
Het was hard werken. Ik begon ’s ochtends om 5.00 uur. De eerste twee weken was ik continu aan het voeren. Met 1.100 koeien, zes groepen en vier rantsoenen had ik daar bijna een dagtaak aan. Piet en ik hebben alle voorkomende werkzaamheden gedaan, behalve melken. Daarvoor stonden driemaal daags Poolse medewerkers klaar.
Lees verder onder de foto‘s.

400 hectare mais oogsten
Na die eerste weken was het tijd voor de maisoogst. Landman heeft zo’n 400 hectare mais. Dat jaar was het extreem nat. Als stagiair reed ik de bult aan. Het waren gigantische kuilen van wel 10 meter hoog. Dat was een mooie ervaring. Last van de hoogte had ik niet.

Als je goed bent voor je baas, dan is hij goed voor jou
Landman stond ooit voor de klas op de has in Dronten. Later is hij bedrijfsleider geworden in Duitsland, waarna hij zijn eigen bedrijf is begonnen. Hij vertelde ons veel over de anatomie van de koe, de vertering en de penswerking. Ook kregen we veevoerles, met uitleg over verschillende voercomponenten.
Landman hanteerde strikte regels. ‘Jullie komen op tijd en ik leg alles maar één keer uit’, zo zei hij. Dan weet je als stagiair waar je aan toe bent. Ik was heel enthousiast over het bedrijf en de begeleiding. Het klikte. Als je goed bent voor je baas, dan is hij goed voor jou, zo voelde ik. Landman behandelde iedereen op het bedrijf ook gelijk. Dat was mooi om te zien. In onze vrije weekenden nam hij ons mee naar andere bedrijven. Ook maakten we stedentrips.

Stagevergoeding
Piet en ik kregen een leuke stagevergoeding. Dat hadden we vooraf niet eens afgesproken. Daar sprak een stukje waardering uit.
Vorig jaar ben ik nog een keer terug geweest om bij Landman te werken. Recent heeft hij me ook weer gevraagd. Hoewel het voelt als een tweede thuis, past het me nu niet om daar nog een keer naartoe te gaan. Ik werk nu als zzp’er en wil op termijn toetreden tot de maatschap. Volgend jaar wil ik graag een paar maanden werken in Canada of de VS.”
