Foto: Ton Kastermans AlgemeenNieuws

Brussel hoopt op juiste impuls innovatie

De regionale ontwikkelingsplannen waren niet goed toegerust voor het stimuleren van innovaties in de landbouw. De Europese Commissie hoopt dat de het nieuwe beleid voor regionale ontwikkeling meer effect zullen hebben.

Dat zegt Christiane Kirketerp de Viron van het directoraat-generaal landbouw en regionale ontwikkeling van de Europese Commissie. Kirketerp de Viron lichtte aan Europese journalisten het beleid voor regionale ontwikkeling toe.

Lastig om nieuwe ideeën te ontwikkelen

Volgens de ambtenaar hebben veel landen problemen gehad om innovatieve projecten te ontwikkelen. De voorwaarden en eisen die aan de projecten werden gesteld, maakten het soms lastig nieuwe ideeën te ontwikkelen die gedurende het project ontstonden. “Niet alleen Nederland, ook andere lidstaten hebben problemen gehad om projecten tot uitvoering te brengen.”

Zij denkt dat het nieuwe programma voor plattelandsontwikkeling (2014-2020) meer flexibiliteit biedt. “We zien dat bijvoorbeeld in de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein, waar de overheid eigenlijk alleen maar vraagt: kom met goede ideeën.”

Aansluiting tussen wetenschap en praktijk

Innovatie in de landbouw was een van de onderdelen van het plattelandsbeleid waar in de vorige beleidsperiode te weinig van de grond gekomen is. Kirketerp de Viron zegt dat het van belang is dat er aansluiting komt tussen wetenschap en de praktijk. “Boeren kunnen vertellen waar ze behoefte aan hebben, wetenschappers kunnen helpen zoeken naar oplossingen. Dat is beter dan wanneer wetenschappers hun eigen ideeën onderzoeken en boeren met hun vragen nergens terecht kunnen.”

Volgens haar speelt Nederland daar goed op in, beter dan sommige andere lidstaten. “Het beleid voor regionale ontwikkeling moest innovatievriendelijker worden. We denken dat dat is gelukt. Nu moeten de lidstaten het oppakken.”

Beheer
WP Admin