AlgemeenNieuws

Brussel begint procedure om Hedwigepolder

Brussel – De Europese Commissie heeft het gehad met het gedraal van Nederland om de Hedwigepolder onder water te zetten. Het dagelijks bestuur van de Europese Unie heeft donderdag besloten de eerste stap van een zogeheten inbreukprocedure tegen Nederland te zetten, zo werd bekendgemaakt.

Nederland krijgt twee maanden de tijd om actie te ondernemen en te reageren op de formele brief van Europees commissaris Janez Potocnik (Milieu). Komt Nederland de gemaakte afspraken niet na, dan is de volgende stap een gang naar het Europees Hof van Justitie en kan Nederland een miljoenenboete opgelegd krijgen.

“Ondanks juridische verplichtingen en herhaalde beloften”, heeft Nederland verzuimd de polder aan de natuur terug te geven, aldus Potocnik. Nederland moet volgens afspraken uit 2005 met Vlaanderen de polder onder water zetten om zo natuurschade, die is veroorzaakt door het uitdiepen van de vaargeul van de Westerschelde, te herstellen. Alternatieve scenario’s zoals het deels ontpolderen van het gebied konden niet op een meerderheid in de Tweede Kamer rekenen.

Vlaanderen is al een procedure begonnen om Nederland te dwingen de afspraken na te komen.

Beheer
WP Admin