Koeien met blauwtong op een melkveehouderij in de provincie Utrecht. - Foto: Ton Kastermans AlgemeenNieuws

Britten vinden eerste geval van blauwtong

De Britse autoriteiten hebben een eerste geval van blauwtong vastgesteld op een veehouderij in Kent. De besmetting van een enkele koe werd geconstateerd tijdens de jaarlijkse controle op blauwtong, aldus het plattelandsministerie Defra.

De ziekte is bevestigd door het Pirbright Institute, het Britse referentielaboratorium voor besmettelijke dierziekten. Volgens Defra ging het om een ‘binnenlandse’ koe. Het dier is inmiddels geruimd. Rond het betrokken bedrijf is een beschermingszone van tien kilometer ingesteld.

Lees verder onder het kader

Rigoureus testregiem op blauwtong

Hoofd veterinaire dienst Christine Middlemiss: “Wij doen nog eens een beroep op boeren om uiterst waakzaam te blijven. Deze vaststelling onderschrijft ons rigoureuze testregiem, maar dient ook als herinnering aan de veehouders dat blauwtong een bedreiging blijft vormen.”

Die bedreiging is het grootst langs de zuidelijke en oostelijke kusten van Engeland, waar blauwtong uit ons land, België of Frankrijk kan overwaaien. Het nu vastgestelde geval bevindt zich ook in het verre zuidoosten van het land.

Beheer
WP Admin