Volgens de mededingingsautoriteit zorgt de fusie tussen ForFarmers en 2Agriculture voor minder keus voor kleinere pluimveehouders en -verwerkers die afhankelijk zijn van ForFarmers en Boparan (eigenaar @Agriculture) voor hun voer. - Foto: Peter Roek AlgemeenNieuws

Britse concurrentiedienst houdt bezwaren tegen fusie ForFarmers

De Britse mededingingsautoriteit CMA houdt bezwaren tegen joint venture ForFarmers UK en 2Agriculture.

De Britse mededingingsautoriteit CMA heeft door ForFarmers en 2Agriculture aangeboden ‘remedies’ om eerdere bezwaren tegen de voorgenomen joint venture van beide bedrijven uit de weg te ruimen verworpen. ForFarmers en haar Britse partner beraden zich nu op hun volgende stappen.

Vrees voor hogere prijzen pluimveevoer

De Competition and Markets Authority CMA deelde net voor de kerst mee te vrezen dat de voorgenomen joint venture van ForFarmers UK en 2Agriculture kan leiden tot hogere prijzen voor pluimveevoer, verlies van kwaliteit en een slechtere dienstverlening in grote delen van Engeland. De CMA is ook bang dat de joint venture de kippen- en verwerkingsbusiness van Boparan, eigenaar van 2Agriculture maar ook van de kippengigant 2 Sisters Food Group, oneerlijk zal bevoordelen. “Dat resulteert in minder keus voor kleinere pluimveehouders en -verwerkers die afhankelijk zijn van ForFarmers en Boparan voor hun voer”, aldus CMA in een verklaring.

De CMA stelde daarbij dat het een aantal klachten over de plannen heeft ontvangen van klanten en andere marktpartijen over de gevolgen die de joint venture kan hebben voor hun keus voor een voerleverancier en voor de prijzen van dat voer.

Gevolgen samenwerking ForFarmers en 2Agriculture

De Britse dienst gaf beide bedrijven wel de gelegenheid om met voorstellen – remedies – te komen om die gevreesde gevolgen van hun plannen op te lossen. ForFarmers en 2Agriculture dienden voorstellen in maar die wees CMA af. De Britse mededingingsdienst kondigde aan een diepgaander analyse in te stellen wat vaak vele maanden kan duren. Deadline voor deze analyse is eind juni dit jaar.

Beheer
WP Admin