Foto: AFP AlgemeenNieuws

Britse boer mag weer baggeren

Britse boeren krijgen meer mogelijkheden om sloten, beken en andere waterlopen uit te baggeren. Ook andere lokale waterbeheerders mogen zelf beslissen wanneer ze laten baggeren. Daar is binnenkort geen vergunning meer voor nodig, zoals nu nog het geval is.

In de Britse landbouw wordt geklaagd dat de overstromingen, zowel die van de laatste weken als eerdere rampen, in de hand worden gewerkt door het verbod om rivieren, beken en kleinere waterlopen zonder vergunning uit te baggeren. Op grond van de Europese natuur- en waterrichtlijnen wordt meer aandacht besteed aan natuurlijk beheer dan aan het inperken van het overstromingsgevaar, aldus veel boeren.

Eigen sloten onderhouden

Maar minister van plattelandszaken Liz Truss wil dat nu terug draaien. “Boeren mogen vanaf april hun eigen sloten tot 1,5 kilometer lengte onderhouden, zodat ze er alle slib en andere rommel uit kunnen halen en ze beter kunnen managen. Boeren kennen hun eigen landerijen het beste, daar moeten wij als overheid niet tussen gaan zitten”, aldus de bewindsvrouw tijdens de Oxford Farming Conference. Truss deelde ook mee dat er, ondanks de bezuinigingen op haar ministerie, toch nog miljoenen worden uitgetrokken voor maatregelen tegen overstromingen.

Tientallen miljoenen overstromingsschade

De Britse plattelandsverzekeraar NFU Mutual heeft al voor bijna €60 miljoen aan schadeclaims binnengekregen, na de overstromingen van de afgelopen weken. Bij ongeveer tweederde daarvan gaat het om boeren of andere bedrijven op het platteland.

In de meeste gevallen betreft het schade aan gebouwen en wat erin stond. Daarnaast melden boeren ook waterschade aan tractoren en ander materieel, of aan opgeslagen producten. In een aantal gevallen is ook vee omgekomen, maar de verzekeraar heeft nog geen idee om hoeveel dieren dat gaat.

Noodplan in werking gesteld

NFU Mutual heeft inmiddels al aan 400 verzekerden een nooduitkering overgemaakt, om hen te helpen de eerste weken na de overstromingen door te komen. Ook is voor een flink aantal gezinnen een tijdelijk onderkomen geregeld.

Matthew Scott, hoofd claims manager: “Van wat we horen van ons netwerk door het hele land, zijn de overstromingen in delen van Schotland, het noorden van Engeland en het noordwesten van Wales de ergste geweest die we in jaren hebben meegemaakt. In verband daarmee hebben we ons noodplan in werking gesteld en hebben veel van onze medewerkers de hele kerstperiode doorgewerkt om getroffenen en de gemeenschap op het platteland te steunen.”

Beheer
WP Admin