Foto's: ANP AlgemeenNieuws

Britse boer kan waterschade claimen

Britse boeren die getroffen zijn door de overstromingen in het noorden van Engeland kunnen tot 20.000 pond ofwel €28.000 claimen uit een schadefonds van de overheid. De vergoeding is vooral bestemd om door het water aangetaste landerijen weer te herstellen.

”We weten dat overstromingen ernstige gevolgen kunnen hebben voor boeren en we willen hen hier praktische ondersteuning bieden,” aldus staatssecretaris voor landbouw George Eustice. Minister van financiën George Osborne heeft na de weerramp een schadefonds van €55 miljoen ingesteld.

Miljoenen euro’s stormschade

De winterstorm die een paar dagen geleden over Engeland raasde en vooral de door de vele regen veroorzaakte overstromingen hebben voor zeker €28 miljoen schade aangericht in de Britse land- en tuinbouw. De schade is zeker net zo erg als na de enorme overstromingen van 2005, maar mogelijk komt het schadebedrag nog hoger uit. Dat zegt het verzekeringsbedrijf voor de landbouw NFU Mutual.

Gras en wintertarwe verloren gegaan

Op veel plaatsen, vooral in Noord-Engeland, staan grote oppervlakten grasland en akkerbouwgrond al dagen onder water. Op een aantal plaatsen is het land overspoeld door modderstromen of naar beneden komend gesteente. In veel gevallen moet het gras of wintergraan als vernietigd worden beschouwd. Elders is ook schade aangericht aan gebouwen of wegen en bruggen die het boerenland met elkaar verbinden.

Britse boer kan waterschade claimen


 

Oproep voor hulp overheid

”De overstromingen zijn nog erger dan in 2005 en 2009. We gaan er dus van uit dat meer boerenbedrijven en woningen zijn getroffen dan bij die vorige rampen”, verklaart Matthew Scott, manager claims bij NFU Mutual, tegenover Farmers Weekly. Het verzekeringsbedrijf deed eerder deze week een oproep aan de autoriteiten om snel hulpprogramma’s te regelen. Ook zou het plattelandsministerie Defra getroffen boeren zo snel mogelijk een voorschot op hun toeslagrechten uit moeten betalen.

Kritiek op schrappen projecten tegen overstroming

In Groot-Brittannië neemt de kritiek toe op het schrappen van tientallen projecten tegen overstromingsgevaar. Defra is verantwoordelijk voor die taak maar heeft de afgelopen jaren al 20% van zijn budget ingeleverd en moet de komende 3 jaar nog eens zo’n 30% schrappen. Voorzitter van de National Farmers Union Meurig Raymond: ”We hebben heel betere kanalen en schone rivieren nodig om overvloedig regenwater snel en veilig af te kunnen voeren. Er moet nu snel gehandeld worden waarbij alle mogelijke maatregelen ingezet dienen te worden.”

Britse boer kan waterschade claimen


Beheer
WP Admin