Foto: Bert Jansen AlgemeenNieuws

Brexit ‘niet zo erg voor boer, wel voor industrie’

Voor Nederlandse boeren zijn de gevolgen van een ‘Brexit’ beperkt, meent het Centraal Planbureau (CPB). Voor voedselverwerkers ziet het CPB wel wezenlijke nadelen aan een Brits vertrek uit de EU.

Een Brits vertrek uit de Europese Unie leidt voor de voedselverwerkende industrie tot 2030 tot 5,5 procent minder productie. Dat meldt het Centraal Planbureau (CPB) in een analyse. De gevolgen zijn voor de primaire landbouw beperkt. De totale Nederlandse economie kan tot 2030 maximaal zo’n €10 miljard aan inkomsten mislopen.

‘Nederland wordt als belangrijke handelspartner harder geraakt’

Nederland is een van de belangrijkste handelspartners van de Britten en wordt daardoor harder geraakt dan andere EU-landen, aldus het CPB. Door een ‘Brexit’ kan het Britse pond devalueren waardoor Britten minder kunnen importeren. Bovendien valt een deel van de Britse economische groei weg, wat opnieuw de consumptie dempt.

CPB baseert zich op maximaal pessimistisch scenario

De cijfers zijn gebaseerd op een worstcasescenario waarbij de Britten geen nieuwe handelsafspraken maken met de EU en de Nederlandse industrie geen andere exportbestemmingen vindt. Eerder bleek dat de Russische boycot door het aanboren van alternatieve markten minder pijn deed dan verwacht.

Beheer
WP Admin