China was de grootste afnemer van Braziliaans rundvlees, goed voor 45% van de totale export. – Foto: Canva/Getty Images RundveeNieuws

Brazilië exporteert recordvolume rundvlees in april

In april exporteerde Brazilië een recordvolume van 237.000 ton rundvlees, een stijging van 78% ten opzichte van een jaar eerder. China was de grootste afnemer met 45% van de export.

Brazilië exporteerde afgelopen april een recordvolume van 237.000 ton rundvlees. Het gaat om een stijging van 78% ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Dat meldt Rabobank in een nieuw kwartaalrapport over de rundvleesmarkt.

De belangrijkste exportbestemming van Braziliaans rundvlees was China, goed voor 45% van de rundvleesexport. Daarmee was China de belangrijkste exportbestemming voor Braziliaans rundvlees. In de eerste vier maanden van dit jaar importeerde China 375.000 ton Braziliaans rundvlees. Niet eerder importeerde China een dusdanig groot volume Braziliaans rundvlees. De totale Braziliaanse jaarexport kwam in april uit op 835.000 ton. Dat is 37% meer dan een jaar eerder. Het aantal slachtingen in Brazilië nam in de eerste helft van het jaar flink toe als gevolg van een groot aanbod runderen.

Verwachte daling rundvleesproductie wereldwijd

Rabobank verwacht dat de wereldwijde rundvleesproductie in de tweede helft van dit jaar gaat dalen, ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Dit houdt de huidige veeprijzen op peil. In de eerste helft van het jaar was nog sprake van een lichte stijging van de rundvleesproductie in de belangrijkste rundvleesproducerende landen. De verwachte productiestijging in Australië en Brazilië in het derde en vierde kwartaal is waarschijnlijk onvoldoende om de daling in Europa en de Verenigde Staten op te vangen. De rundvleesproductie in China neemt naar verwachting in het tweede kwartaal nog toe en later dit jaar weer af.

Rundvleesprijzen bevinden zich in Noord-Amerika dichtbij recordhoge niveaus. In andere regio’s ontwikkelen de prijzen zich gematigder. De Europese marktprijzen bevinden zich hier, ondanks een recente productiestijging, ergens tussenin.

Veranderingen in productievolumes en prijzen maken dat handelsstromen verschuiven. De VS voert de importvolumes op terwijl de import door de grootste markten in Azië zich relatief vlak ontwikkelt.

Dierziektes beïnvloeden rundvleesmarkt

Dierziektes kunnen de rundvleesmarkt sterk beïnvloeden. Zo is de besmetting van melkvee met vogelgriep in de VS een punt van zorg, al zijn er tot nu toe geen besmettingsgevallen van vleesvee bekend. Ook is er tot op heden geen zorg over de veiligheid van Amerikaans rundvlees. Afgelopen mei verklaarde Brazilië zich vrij van mond-en-klauwzeer, zonder vaccinatie. Het land heeft de Wereldorganisatie voor diergezondheid (OIE) gevraagd haar status te wijzigen. Bij goedkeuring krijgt Brazilië toegang tot meer markten. Tegelijk dreigt in Brazilië een uitbraak van vogelgriep op pluimveebedrijven. Ook dit kan de lokale vleesmarkt en daarmee ook de rundvleesprijzen en -export sterk beïnvloeden.

Beheer
WP Admin