Foto: Koos Groenewold AlgemeenOpinie

‘Brabantse subsidie staluitbreiding mist doel’

De financiële steun die Brabant verleent voor staluitbreiding is goed bedoeld, maar ineffectief.

De bedoeling van Brabants gedeputeerde Anne-Marie Spierings is ongetwijfeld goed: veehouders financieel steunen bij staluitbreiding uit oogpunt van dierenwelzijn. Maar het bedrag, € 1 miljoen, is niet meer dan een fooi. Een fooi die pluimveehouders niet eens kunnen aannemen bovendien.

Inkrimping veestapel

Gedeputeerde Staten ziet in dierenwelzijnskeurmerken – lees sterren van de Dierenbescherming – een nieuwe route om het aantal dieren per stalruimte terug te dringen. En een inkrimping van de veestapel staat in Brabant vetgedrukt in elk beleidsdocument. Het mes snijdt volgens Spierings aan twee kanten: de consument krijgt ook steeds meer aandacht voor dierenwelzijn.

Uit eigen zak opkopen van sloopmeters is haast onmogelijk

Brabant stelt strenge eisen – hoe kan het anders – aan de subsidieverstrekking. Zo levert alleen staluitbreiding € 30 per vierkante meter op; mét uitbreiding van het aantal dieren is dit maximaal € 20.

Staldering

Leghennenhouders die willen omschakelen naar Beter Leven 1 of 2 sterren komen helemaal niet in aanmerking, terwijl daar juist belangstelling bestaat. De inrichting van een overdekte uitloop stuit al op een beperking van het bouwblok, staldering en Brabantse zorgvuldigheidsscore. Uit eigen zak opkopen van sloopmeters is haast onmogelijk.

Nee, als Gedeputeerde Staten echt stappen wil zetten, moet deze regeling snel worden verbreed.