Brabants waterschap waarschuwt voor zelf maaien grote waterlopen
Het Brabantse waterschap Aa en Maas waarschuwt mensen om niet zelf de zogenoemde A-watergangen te gaan maaien.
De A-watergangen zijn de belangrijkste waterlopen in het gebied en vallen onder de verantwoordelijkheid van het waterschap zelf. Op sommige plekken hebben mensen deze zelf geklepeld of gemaaid. Dat mag niet. Het waterschap zegt dat wie overlast heeft door begroeiing op het talud van een hoofdwatergang, contact op moet nemen met hen om dit te melden.
Volgens het waterschap kan het voor problemen zorgen als mensen zelf de hoofdwatergangen gaan klepelen of maaien. Maairesten blijven soms achter op het talud en kunnen bij hoge afvoeren meestromen en leiden tot verstopte duikers en wateroverlast, zo waarschuwt het waterschap.
Waterkwaliteit en ecologie
Daarnaast zegt het waterschap dat ze ook rekening houden met de waterkwaliteit en ecologie voor het bepalen wanneer er waar gemaaid wordt, zodat geen verstoring of schade wordt toegebracht aan nesten of dieren in begroeiing.
Het is niet het eerste Brabantse waterschap dat waarschuwt voor particuliere acties om het water sneller afgevoerd te krijgen in dit natte jaar. Het Brabants waterschap De Dommel waarschuwde twee weken geleden dat boeren niet zelf zonder vergunning grote afvoergeulen mogen graven door beschermd gebied; iets wat wel gebeurd was in een Ecologische Verbindingszone van de gemeente Eersel. Tegen deze persoon is een bestuurlijke strafbeschikking opgemaakt, en degene moest de kosten terugbetalen van het dichtmaken van de geulen.
Andersom zijn boeren in dit gebied juist boos omdat ze vinden dat het waterschap ervoor heeft gezorgd dat er te weinig afvoercapaciteit in het gebied is, waardoor er nu enorme waterschade is op hun percelen. Een groep boeren in de gemeente Eersel is bezig met een inventarisatie om te kijken of zij hun waterschade kunnen verhalen op het waterschap of de gemeente.
Deze oproep geeft aan dat waterafvoer ondergeschikt is aan de Ecologische eisen/wensen van de Groene stedeling die via bestuur en politiek de macht in ons land hebben gegrepen. Het feit dat deze mensen het verband tussen hun ondergelopen kelders en garages niet kunnen koppelen aan vertraagde waterafvoer en verhoogde waterstanden in binnenboezems zegt toch genoeg.
Nog meer controleurs aanstellen. Ga gvd zelf kijken en hou de hoofdgrachten zeker open dan moeten de boeren het niet zelf doen