<em>Foto: Paulus Maessen</em> AlgemeenNieuws

Brabant: alleen duurzame veehouderij voor PAS

Alleen duurzame boeren mogen gebruikmaken van de ontwikkelruimte die er nog is binnen de PAS. Dat heeft het Brabantse provinciebestuur woensdag bekendgemaakt.

In 10 van de 15 Brabantse Natura 2000-gebieden is volgens de stikstofregels (PAS) geen vrije ontwikkelingsruimte meer beschikbaar.

Aantoonbaar duurzaam

Gedeputeerde Staten (GS) heeft besloten in deze gebieden toch ontwikkeling mogelijk te maken mits bedrijven aantoonbaar duurzaam produceren. Vergunningsaanvragen van bedrijven in de omgeving van deze gebieden worden alleen in behandeling genomen als die veehouderijen werken aan innovatie en duurzaamheid.

De Programmatische Aanpak Stikstof (PAS), op 1 juli vorig jaar van kracht geworden, beoogt een evenwicht tussen het belang van het beschermen van de natuur en het belang van economische ontwikkeling. Nieuwe ontwikkelingen die stikstofuitstoot tot gevolg hebben, worden gelimiteerd. Sinds 1 juli 2015 zijn op grond van de PAS 337 vergunningaanvragen ingediend; 95 procent daarvan komt van veehouderijen. Er zijn 121 vergunningen verleend; 32 zijn in ontwerp.

ZLTO: strengere eisen onterecht

ZLTO hekelt het besluit van GS. De boerenorganisatie vindt het onterecht dat veehouders moeten voldoen aan strengere eisen om in aanmerking te komen voor ontwikkelruimte. Voorzitter Hans Huijbers: “Veehouders kunnen alleen nog gebruikmaken van de ontwikkelruimte als zij alle stallen in één keer hightech worden en niet alleen die ene nieuwbouwstal.”

Volgens Huijbers is met het provinciebestuur eerder afgesproken dat veehouders de best denkbare technieken toepassen bij compleet nieuwe stallen. Bestaande stallen moeten in 2028 aangepast zijn. “Met deze afspraak en de optelsom van stoppende bedrijven zal de stikstofuitstoot zo ver dalen dat het idioot is om nu veehouders te dwingen tot grote uitgaven voor een milieudoel dat op een andere manier toch al wordt bereikt”, aldus Huijbers.

Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier. En Gezond koeien voeren met minder eiwit: hoe doe je dat? Kijk gratis het webinar hierover terug

Beheer
WP Admin