Foto: Bert Jansen AlgemeenNieuws

Bouw mestfabriek Twence later door hoger beroep

De bouw van de mestfabriek van afvalverwerker en energiebedrijf Twence is met een half jaar vertraagd.

Eerder dit jaar kreeg Twence gelijk van de rechter in procedures tegen de verleende vergunningen. Daartegen gaat de gemeente Borne in beroep bij de Raad van State. Twence zou in principe wel kunnen beginnen met de bouw, maar wacht eerste de uitspraak van de Raad van State af. Dat meldt dagblad Tubantia. Het wachten is volgens Tubantia ook nog op toekenning van de SDE-subsidie.

Gemeente vreest overlast

De gemeente Borne vreest onder meer overlast door stank, geluid en verkeersbewegingen rond de mestverwerkingsinstallatie voor de plaats Zenderen. Particuliere organisaties van bewoners en het Waterschap Vechtstromen hebben ook bezwaren geuit tegen de komst van de fabriek waarvoor de bouw medio dit jaar zou moeten beginnen.

Twence wil in het Overijsselse Zenderen (tussen Borne en Almelo) een installatie bouwen worden voor het verwerken van 250.000 ton mest per jaar. Deze mest wordt omgezet in schoon water, duurzame energie en nieuwe grondstoffen. De installatie van Twence zou ongeveer een kwart van de mestverwerking in de regio Twente voor zijn rekening kunnen nemen. In de regiegroep die het project ondersteunt zijn onder meer FrieslandCampina, ForFarmers, LTO noord en de Rabobank deelnemer.

Beheer
WP Admin