AlgemeenNieuws

Bontindustrie verliest rechtszaak tegen Gaia-campagne

Brussel – De Belgische Bontfederatie en Europese Federatie voor Pelsdierhouderijen hebben geen gelijk gekregen in een rechtszaak tegen de Belgische dierenrechtenorganisatie Gaia.

Vorig jaar gebruikte Gaia in een anti-bontcampagne de afbeelding van acteur Jean-Claude Van Damme die een gevilde nerts in zijn handen houdt. De bontindustrie vond de affichecampagne van Gaia bedrieglijk, lasterlijk en eerrovend. Ze vroegen de rechtbank om Gaia te veroordelen tot een dwangsom van 627.000 euro.

De Brusselse rechtbank was het daar niet mee eens. “Er is helemaal geen sprake van misbruik van het recht op vrijheid van meningsuiting. Gaia kan geen enkele fout worden aangewreven”, aldus de uitspraak.

De Bontfederatie en de Europese Federatie voor Pelsdierhouderijen reageren teleurgesteld. “De rechter nam een zeer beperkte interpretatie van het verspreidde beeld aan, en vermeed hiermee een debat ten gronde. Een gemiste kans om de consument en het brede publiek correct te informeren”, zeggen beide ondernemersorganisaties. Zij vinden dat de consument moet weten dat dierenwelzijn een prioriteit is binnen de bontsector, “net zoals dit een prioriteit is binnen alle landbouwsectoren waar dieren geproduceerd worden”.

Zij moeten nu de gerechtskosten van Gaia terugbetalen.

Beheer
WP Admin