AkkerbouwAchtergrond

Bolivia kampt met ernstige voedselcrisis

Bolivia kan zichzelf doorgaans probleemloos met graan, vlees en fruit bevoorraden, maar nu kampt het land met een ernstige voedselcrisis. Voor de distributiepunten van de overheid staan lange rijen mensen die wat basisproducten hopen te bemachtigen om te kunnen overleven.

Landbouwondernemers wijten de productiedaling aan de exportbeperkingen. Grote landbouwproducenten in het oosten van het land lieten hun productie dalen als gevolg van aanhoudende droogte, plotse vorst, smokkel en exportbeperkingen. Dat verplichtte de regering van de linkse president Evo Morales snel voedsel in te voeren.

De Landbouwkamer van het Oosten (CAO), een ondernemersorganisatie, noemde 2010 een van de slechtste jaren ooit op het vlak van vorst en droogte. De bewerkte oppervlakte daalde van 1,96 miljoen hectare in 2009 naar 1,81 miljoen hectare in 2010. Vooral zonnebloemen, soja en mais gingen achteruit, zegt de CAO.

Door een tekort aan producten als suiker en de stijging van de prijzen rees er protest van landbouworganisaties die aanleunen bij president Morales. Er deden zich al rellen voor, onder meer in het mijnstadje Llallagua, op de westelijke hoogvlakte, waar de woedende bevolking eind januari voedselmagazijnen plunderde.

Het protest kwam er een dag nadat Morales twee belangrijke ministers in zijn regering vervangen had, op Productieontwikkeling en Milieu. De president kondigde een grotere overheidsparticipatie aan in de voedselproductie.

José Tomasi, voorzitter van de invloedrijke Federatie van Suikerrietproducenten in het rijke oostelijke departement Santa Cruz, verzet zich tegen meer staatsinmenging. Volgens hem is het huidige bevoorradingsprobleem het gevolg van het verschil tussen de prijs die de regering oplegt en de prijs op de internationale markt.

Suiker bijvoorbeeld kost in Bolivia 28,40 dollar (€ 20,60) per centenaar (46 kilo), in buurland Peru is dat 56,80 dollar (€ 41,30). Dat stimuleert het smokkelen van suiker, zegt Tomasi. Hij zegt dat de suikerrietproducenten jaarlijks 10 miljoen centenaar produceren, meer dan de 7 miljoen die Bolivia nodig heeft. De oplossing is de prijs te laten fluctueren volgens de evolutie van vraag en aanbod, zegt de ondernemer.

Het baart Gonzalo Vásquez, voorzitter van de Federatie van Coöperaties van Rijstproducenten (Fenca), zorgen dat de overheid de export van voedseloverschotten, een zeer rendabele activiteit voor de sector, verbiedt. Daardoor kiezen de landbouwproducenten ervoor hun oppervlakte te verkleinen, zegt hij.

Beheer
WP Admin