Zaaien onder droge omstandigheden van graan in Oklahoma. In deze staat is de fedrale waterrichtlijn buiten werking gesteld. AlgemeenAchtergrond

Boervriendelijke keuzes regering Trump

Donald Trump wees de eerste boervriendelijke functionarissen aan voor zijn regeerperiode. Scott Pruitt mag schoon schip maken bij het federale Milieuagentschap EPA.

Als ambassadeur naar China gaat Terry Branstad, die juist dankzij de landbouw al dertig jaar bevriend is met de Chinese president Xi Jinping.

Het koor van kritiek op de verkiezing van Donald Trump tot president is nog niet verstomd. In de Verenigde Staten uiten Democraten, milieuorganisaties en aanverwante media hun angst voor ‘het gevaar’ dat Trump zou betekenen voor milieubescherming en de aanpak van klimaatverandering. Maar wie goed luistert, hoort ook optimistische geluiden. Niet in de laatste plaats uit de agrarische hoek.

Posities die boerenerf raken

Het Amerikaanse platteland is in afwachting van de aankondiging wie het landbouwministerie USDA gaat leiden. Maar er zijn meer posities die het boerenerf raken. Het hoofd van het federale milieuagentschap EPA bijvoorbeeld. Onder twee termijnen Obama wist de Environmental Protection Agency steeds meer macht naar zich toe te trekken. Trump heeft, in navolging van campagnebeloftes, Scott Pruitt aangewezen om die regellast te beperken.

Scott Vanderwal, de vice-voorzitter (met Nederlandse wortels) van de American Farm Bureau, wees in een eerder interview met Boerderij de EPA aan als zijn grootste zorg. Vooral de waterrichtlijn Waters of the United States (WOTUS). “Als je die letterlijk neemt, komt vrijwel alle land onder gezag van de federale overheid. Dat beperkt onze vrijheid om efficiënt te boeren. Bovendien wordt de waterkwaliteit er niks beter van”, klaagde Vanderwal in maart.

Scott Pruitt spande talloze rechtszaken aan tegen EPA

Omdat president Obama doof bleef voor de zorgen van zowel boeren als een meerderheid van het congres, stelde de vleesveehouder uit Zuid-Dakota zijn hoop op de rechter. “Of wellicht een nieuwe president.” Die laatste wens komt nu uit. Met de aanwijzing van Scott Pruitt krijgt het milieuagentschap als directeur iemand die al talloze rechtszaken aanspande tegen diezelfde EPA. Als procureur-generaal van Oklahoma was Pruitt letterlijk een van EPA’s grootste vijanden.

Zo zorgde Pruitt ervoor dat de waterrichtlijn WOTUS in Oklahoma tijdelijk buiten werking is gesteld. De regering van Oklahoma vindt dat de federale milieuambtenaren buiten hun boekje zijn getreden, door ineens inspraak te eisen over allerlei kleinere waterstromen. Het agentschap uit Washington ziet die inbreuk als noodzakelijk om een betere waterkwaliteit af te dwingen. Maar Pruitt verafschuwt die ‘activistische agenda’.

Foto: Henk Riswick

Foto: Henk Riswick

Pruitt aangeklaagd voor laster en smaad

Linkse media schilderen Pruitt af als duivel. “Hij staat vijandig tegenover heel de EPA, niet alleen in haar functie als waakhond tegen vervuiling door landbouw”, schrijft Tom Philpott op de Mother Jones-website. Pruitt ijverde afgelopen jaar voor een ‘recht om te boeren’, dat lokale overheden zou hebben bekneld in de aanpak van agrarische overlast. Het voorstel sneuvelde in een referendum. Dierenbeschermers tenslotte, van de Humane Society of the US, klaagden Pruitt aan voor laster en smaad.

Scott Vanderwal is echter een stuk opgetogener. “De EPA heeft naar onze mening lange tijd buiten de grenzen van haar gezagsgebied gehandeld. Scott Pruitt zal als directeur het gezond verstand terugbrengen. Hij duikt gelijk bovenop de waterrichtlijn WOTUS. Pruitt begrijpt landbouw en ondernemen, net zoals de nieuwe president”, aldus Vanderwal op WNAX Radio.

Veehouders blij verrast

In Iowa zijn varkenshouders en vleesveehouders blij verrast met de aanwijzing van Terry Branstad als Amerikaans ambassadeur in Peking. Recent leidde gouverneur Branstad namens Iowa nog een handelsmissie met agribusiness naar China. “Gouverneur Branstad is waarschijnlijk de beste promotor van landbouw in heel het land”, zegt Craig Hill, voorzitter van de Iowa Farm Bureau. “Wij zagen zelf wat een positieve ontvangst hij krijgt in China.”

De Chinese president Xi Jinping en Branstad ontmoetten elkaar al in de jaren tachtig. Xi studeerde landbouw in Iowa en bezocht de staat opnieuw in 1985 als ambtenaar. Branstad was toen ook al eens gouverneur. Voor de vleesindustrie is China aantrekkelijk. De agrarische handel tussen de VS en China beliep $36 miljard in 2015, maar kan volgens schattingen groeien tot $71 miljard in 2025.

Regellast niet voor iedereen grootste probleem

Niet iedereen is echter overtuigd dat regellast het meest urgente probleem is voor boeren. “Het echte probleem voor vleesveehouders is dat slechts vier grote slachterijen meer dan 80% van alle koeien slachten”, schrijft Philpott. Ook akkerbouwers lijden onder de grote concentratie van zaadbedrijven en afnemers. Meer dan onder een overijverige federale staat. Daar zit de echte oorzaak van lage prijzen, niet in Washington, redeneert Philpott.

Beheer
WP Admin