Foto: Linelle Deunk BoerenlevenAchtergrond

Boerinnendag blijft, ook zonder Yvon

Yvon Jaspers stopt als boegbeeld van ForFarmers. Ook zal ze niet meer op de LadiesDay zijn. Jammer, vinden boerinnen, maar ze gaan evengoed door.

Yvon Jaspers stopt als boegbeeld van ForFarmers. Ze heeft het bedrijf laten weten dat ze zich voorlopig volledig op haar televisiewerk wil richten en met het veevoerconcern geen nieuwe activiteiten wil ontplooien. Navraag leert dat ook de bestaande activiteiten stop zijn gezet. Zo zal ze niet meer aanwezig zijn op de ForFarmers LadiesDay. “Heel erg jammer”, vindt varkenshoudster Sabine Grobbink uit het Drentse Barger-Compascuum, “maar ik heb er wel alle begrip voor. Ze heeft zoveel shit over zich heen gekregen. Ik vind het onbegrijpelijk hoe het allemaal is gegaan.”

Yvon Jaspers wil zich weer volledig gaan richten op haar tv werk. Ze presenteert Boer Zoekt Vrouw en gaat ook een nieuwe serie afleveringen van Onze Boerderij maken. - Foto: Linelle Deunk

Yvon Jaspers wil zich weer volledig gaan richten op haar tv werk. Ze presenteert Boer Zoekt Vrouw en gaat ook een nieuwe serie afleveringen van Onze Boerderij maken. – Foto: Linelle Deunk

Beschuldigingen van belangenverstrengeling

Grobbink doelt op de beschuldigingen aan het adres van de presentatrice over belangenverstrengeling. Haar commerciële activiteiten voor de veevoerfabrikant zouden in strijd zijn met haar werk voor de KRO-NCRV die gefinancierd wordt met publiek geld. Dagblad Trouw zwengelde de discussie vorig jaar aan. De krant kopte met de vraag: ‘Hoe onafhankelijk is Yvon Jaspers?’ en noemde een hele reeks voorbeelden waarbij de grens tussen beide functies te dun zou worden of gaten zou vertonen. Zo vroeg ze in een van haar ‘commerciële columns’ of de lezers haar redactie wilden zijn voor haar tv-programma’s. Kon dat allemaal wel door de journalistieke beugel, vroeg de krant zich af? Er werden Kamervragen gesteld en het Commissariaat voor de Media boog zich over de kwestie. Na maanden was er de uitspraak: het kon. Er was geen sprake van belangenverstrengeling, maar de omroep had zorgvuldiger moeten zijn bij de beoordeling van de nevenfunctie om het risico op mogelijke belangenverstrengeling en dienstbaarheid te beperken. Inmiddels is de procedure voor nevenactiviteiten van televisiemedewerkers aangepast.

Emotioneel televisieoptreden

Tijdens een emotioneel televisieoptreden bij talkshow Pauw legde Jaspers uit dat ze zich ‘verrekte alleen’ had gevoeld de afgelopen maanden. Zoveel kritiek had ze over zich heen gekregen dat ze zich ‘in oorlogsgebied’ gewaand had. Dit alles wordt door haar management niet als reden genoemd maar feit is wel dat ze nu stopt met haar werk voor de voerfabrikant.

Vrouwendag gaat door

De imagocampagne Proud to be a Farmer was recent al afgelopen, maar ook andere activiteiten, zoals het schrijven van columns en het dagvoorzitterschap van de LadiesDay, gaan niet meer door. Een woordvoerder geeft aan het besluit erg jammer te vinden maar vrees voor de toekomst van de vrouwendag, is er niet. “Die gaat gewoon weer door dit jaar, de voorbereidingen zijn al in volle gang.”

De ForFarmers LadiesDay vorig jaar in Vehgel. Alle plekken waren volgeboekt, net als voorgaande jaren. - Foto: Margreet Welink

De ForFarmers LadiesDay vorig jaar in Vehgel. Alle plekken waren volgeboekt, net als voorgaande jaren. – Foto: Margreet Welink

De vrouwendag, de afgelopen jaren opgesplitst in 2 edities verdeeld over het land, was onder boerinnen enorm populair. De beide dagen waren steevast in no time volgeboekt met honderden aanmeldingen. Daar hebben de optredens van Jaspers zeker mee te maken, aldus de voerfabrikant die van mening is dat “het bedrijf toch ook zelf wel iets heeft bijgedragen aan de populariteit van de dag.” Het concern denkt dan ook niet dat er nu massaal vrouwen zullen afhaken.

Andere redenen om te gaan

Sabine Grobbink in elk geval niet, ze gaat sowieso. “Het is fijn om daar even als boerinnen onder elkaar te zijn, want soms ben je best een beetje eenzaam. Andere vrouwen begrijpen deze manier van leven niet altijd maar op de vrouwendag heb je aan 1 woord genoeg.”

Dat Yvon Jaspers de dagvoorzitter was, vond ik leuk, maar zij was niet dé reden voor mij om erheen te gaan

Ook Yvonne Zevenbergen uit Zuidland in Zuid-Holland zal gewoon weer naar de vrouwendag gaan, mits het onderwerp haar aanspreekt. “De vorige keer ben ik gegaan omdat het ging over hoe je de consument kunt bereiken. Wij hebben naast een akkerbouwbedrijf ook een boerderijwinkel, dus ik ben daar elke dag mee bezig. Superinteressant vond ik het, en heel inspirerend. Dat Yvon Jaspers de dagvoorzitter was, vond ik leuk, maar zij was niet dé reden voor mij om erheen te gaan.”

Als je te vol zit, moet je focussen op dat wat het dichtst bij je ligt

Net als Yvonne laat ook Ruth van der Haar uit het Overijsselse Collendoorn haar beslissing niet afhangen van de aanwezigheid van Yvon Jaspers. “Ik heb haar zelf niet gesproken en weet dus niet de echte reden van haar beslissing om te stoppen. In de media wordt wel van alles geroepen, maar is dat de waarheid? Ik weet het niet. Wat ik me wel voor kan stellen, is dat je soms keuzes moet maken. Ik merk dat zelf ook: als je te vol zit, moet je focussen op dat wat het dichtst bij je ligt. Voor Yvon Jaspers is dat wellicht haar televisiewerk, want dat is toch heel iets anders dan voorzitter zijn op een vrouwendag.”

Of Van der Haar dit jaar naar de vrouwendag gaat, zal vooral afhangen van hoe de agenda er thuis op het varkensbedrijf uitziet, en van het programma van de vrouwendag. “Maar niet van Yvon Jaspers, al deed ze het erg goed. Het is jammer dat ze stopt.”