Mieke van den Heuvel. - Foto's: Peter Roek BoerenlevenAchtergrond

Boerin Mieke: ‘Niks gaat zonder overleg de deur uit’

Boerin Mieke van den Heuvel is onderneemster pur sang. Ze maakt lange dagen en de huishouding schiet er wel eens bij in. “Maar ik pak zelf de regie, dus is er hulp in huis.”

Boerin Mieke: “Mijn ouders hadden ook een melkveehouderij. Toen we in 1985 trouwden en in de boerderij trokken, wist ik dus dat je leven in het teken van het bedrijf staat. De hele dag ben ik ermee bezig, samen met mijn man. Als ik een geluid in de stal hoor, weet ik wat er speelt bij de dieren.”

Lees verder onder de foto‘s

Foto: 2

Mieke van den Heuvel (58) is getrouwd met Herman (61). Ze wonen met dochter Anne (14) in Genderen (N.-Br.) op melkveebedrijf/kaasmakerij De Lange Hoeve. Ze houden 300 melkkoeien en 200 stuks jongvee op 120 hectare. Daarnaast hebben ze een B&B, een camping en een Boerenzolder die ze verhuren voor feesten.

Rondleidingen door de stal

Mieke van den Heuvel stopte vanaf het begin, net als haar man, alle energie in de boerderij. Stapsgewijs kwamen er meer koeien en al heel snel organiseerden ze ook rondleidingen in de stal. Van de melk die de 300 melkkoeien produceren maken ze op het bedrijf kaas. “Herman en ik hebben het altijd samen gedaan. Het is óns bedrijf. Wij houden van ondernemen, dat doen we echt samen. Alles is leuker als je het samen doet. Het werk kun je alleen aan als je privésituatie goed is. Een bedrijf run je vanuit een stabiele basis, met een goede samenwerking en communicatie. Er gaat bij ons niks zonder overleg de deur uit.”

Foto: 3

Extra bedrijf gekocht voor de grond

Ze leveren hele en verpakte kazen, naar wens van de klant. “Dit doen we nationaal, in de streek en aan lokale winkels.” In 2019 kochten ze een extra bedrijf aan voor de grond, in het huis begonnen ze een B&B met een camping. “We hebben ook een sfeervolle boerenzolder die we verhuren voor evenementen. Het zijn bijna aparte bedrijven naast ons melkveebedrijf; dat slokt veel energie op. Het voordeel ervan is dat de gasten meekrijgen hoe wij onze dieren houden. Die verbindende factor vinden we fijn.”

Foto: 4

Veel kantoorwerk

Mieke beheert vooral de neventakken, draagt zorg voor de organisatorische zaken en de belangrijke werkzaamheden om het bedrijf heen. Je treft haar veel op kantoor. “Ik krijg er steeds meer taken bij, zoals het houden van functioneringsgesprekken en het beheren van de hygiëneprotocollen. Dat is belangrijk; als dit niet goed loopt, dan loopt er niks.”

Heerlijk om met mensen te werken

Ze houdt van de administratieve kant van het bedrijf. “Wij waren nog maar net bezig toen we de digitaliseringsstap al zetten. Dat was belangrijk voor het bedrijf, maar ik heb daar ook veel plezier in gehad. Ik hou van de creativiteit en het organisatievermogen die dat vereist. Ik vind het ook heerlijk om met mensen te werken. We lopen met ons bedrijf voorop. Dat kan alleen doordat we goede multi-inzetbare mensen met een goede taakverdeling om ons heen hebben. Ze verpakken kaas, ontvangen mensen en laten ons met een gerust hart op vakantie laten gaan. Zonder hen zouden we dit nooit bereikt hebben.”

Foto: 5

Lange dagen maken

Op vakantie gaan, dat doen ze drie keer per jaar een week. Aan hobby’s buiten de deur komt Mieke niet toe. “Het bedrijf is tevens mijn hobby. We kunnen ons hier uitleven, onze ambities kennen weinig grenzen. We maken lange dagen. Wel gaan we af en toe eens ergens lunchen of dineren.”

Evengoed zitten er wat Mieke betreft soms te weinig uren in een dag. “Als er iets is wat blijft liggen, dan is dat de huishouding. Mijn man is gelukkig de eerste om te helpen met opruimen of even de vaatwasser in te ruimen. Maar we nemen in alles zelf de regie, dus ook in huis heb ik hulp.”

Je huis is de plek waar je tot rust kunt komen

Woning moderniseren

Toen Mieke en Herman een tijdje geleden bedachten dat ze nog wel tien jaar op het bedrijf zouden wonen, lieten ze het huis renoveren en moderniseren. “Dat is een goede beslissing geweest waar we alle dagen veel plezier van hebben. Je huis is de plek waar je tot rust kunt komen.” Daarbuiten gaan werken en leven onverminderd door. Zo moet het bedrijf met de tijd meegaan.

“Daarom zijn we bezig met verduurzamen. We zijn nog gezond en hebben genoeg energie om daar een stap in te zetten. Ons doel is klimaatneutraal worden. We zitten in het vergunningstraject voor gesloten stalvloeren, mestvergisting en energie opwekken. Onze dochter van veertien heeft zin om het bedrijf over te nemen. Als het verduurzaamd is, dan is het toekomstproof voor haar. Dat geeft haar de kans om het bedrijf voort te zetten.”

Foto: 6

Perspectief voor landbouw

Over die toekomst maakt Mieke zich echter ook wel eens zorgen. “Meestal zijn we positief, maar soms denk ik wel eens na over wat er op mijn dochter afkomt. Perspectief is nodig. Door de verduurzaming kunnen we een bijdrage leveren, we hebben daar de mogelijkheden voor. We hebben een fijne dochter en een bedrijf dat lekker loopt, met een goede achterban en we krijgen ook waardering. Er komen vast weer andere tijden met een rooskleuriger toekomst.”

Dit is een artikel in de Boerenleven-rubriek 'Boerin'. Meer verhalen uit deze rubriek vind je hier.

Reacties

  1. Geweldig om samen je hele leven een groot veelzijdig bedrijf op te zetten. Doe je voor jezelf en hopelijk ook voor je opvolger. Die opvolger moet dan wel blij zijn met het bedrijf wat de ouders hebben opgebouwd. Als dat niet is is verkoop de enige optie. Kun je zo’n bedrijf wel verkopen? Zijn daar kopers voor? In het mooiste geval is verkoop niet aan de orde en kan de dochter gewoon het levenswerk van haar ouders voortzetten. Succes is haar van harte gegund.

Beheer
WP Admin