"We hebben veel liefde voor het vak en de vrijheid van ondernemen." - Foto's: Peter Roek BoerenlevenInterview

Boerin Hanneke: ‘Als mama heb ik na een drukke zomer een schuldgevoel’

Twaalf jaar geleden nam Hanneke met echtgenoot Luc en zwager Marc het bedrijf over van haar schoonouders. Het gezin keerde ervoor terug naar Zeeuws-Vlaanderen. “Het was een bewuste keuze.”

Hanneke komt uit een agrarisch ondernemersgezin. Haar ouders hadden eerst varkens en koeien en legden zich later volledig toe op de glastuinbouw met potplanten. Hanneke ging studeren in Wageningen en leerde daar Luc kennen. Na de studie werkte ze bij Bloemenveiling Aalsmeer en Kinderopvang Walcheren. “Ik ben uit een heel leuke baan gestapt om dit te doen. Ik heb een agrarisch hart. Ondanks dat ik wel dingen mis – zoals collega’s – is het goed om mijn hart te volgen. Als ik vroeger de vraag kreeg wat ik over vijf jaar zou doen, dan wist ik het niet. Maar als ze vroegen ‘wat word je nog een keer?’ dan zei ik: ondernemer!”

Ze zijn met z’n drieën: haar zwager Marc heeft de focus op de akkerbouw, Hanneke doet de camping en verzorgt de financiën, haar man Luc combineert beide takken en is rentmeester. Bedrijfsmatige beslissingen nemen ze samen. “De lusten en de lasten van het bedrijf zijn voor ons drieën. Je hebt goede en slechte jaren in de akkerbouw. Het is een kwestie van flexibel zijn en elkaar wat gunnen. We moeten het overkoepelende doel blijven zien. In de praktijk komen wij er makkelijk uit samen. Dat komt door hoe we in het leven staan. Tevreden zijn met wat je hebt, je hoeft immers niet continu op groei gericht te zijn. We streven naar goede producten, naar moderne bedrijfsvoering en naar een camping waar mensen het fijn hebben. Dat is waar je zelf blij van wordt. Ik heb afwisselend werk, ontmoet veel aardige mensen die geweldige verhalen vertellen, en ik heb liefde voor de akkers.”

Lees verder onder de foto.

Foto: 3

Beter voor Natuur & Boer-programma Albert Heijn

Als de gasten komen in het voorjaar, dan geeft dat reuring en gezelligheid. Na afloop van het seizoen is Hanneke wel erg moe. Dat hoort er bij, zegt ze. Het hoogseizoen van de camping valt samen met de tarweoogst. Tijdens de uienoogst in september is het op de camping ook heel druk. “Het is rennen en vliegen voor ons alle drie, maar wel goed te combineren. Marc gaat samen met Rick, sinds twee jaar bij ons in vaste dienst, vol gas vooruit in de oogst en Luc springt bij. Het helpt dat je het met veel plezier doet en leuke reacties krijgt van de gasten. De zomerdagen zijn lang, je kunt op een dag veel werk verzetten. Het is een kwestie van gewoon doen. We zijn een geoliede machine. Als er eens een probleem is, dan moet het opgelost worden. Je kunt het niet laten zitten, je moet door.”

Wat Hanneke raakt, is het beeld dat mensen soms hebben van de agrarische sector: “Als landbouw worden we nogal eens neergezet als ‘tegen de natuur’. Wij telen Beter voor Natuur & Boer-programma voor Albert Heijn. De consument ziet niet dat wij boeren in transitie zijn. Ik moet dat regelmatig uitleggen en doe dat met plezier. Naast campinggasten zijn hier boerenzwaluwen, ooievaars, boomkikkers, salamanders en allerlei bijensoorten. Zit ik op cursus voor de wilde bijen, dan tref ik daar alleen boeren, oud-boeren en kinderen van boeren. Wij leven en werken met de natuur.”

Lees verder onder de foto.

Foto: 4

Schuldgevoel na drukke zomer

Op het bedrijf lopen privé en werk nog wel eens door elkaar. “De kinderen groeien ermee op. Loes is 14 en helpt in het theehuis. Onze zoon Bart is 17. Hij ontvangt gasten als Luc op het land is en ik bezig ben. Afgelopen zomer ontving hij een Nieuw-Zeelandse gast, in het Engels. Ik ben zó trots als hij complimenten krijgt.”

In het hoogseizoen is er echter weinig tijd voor het gezin. “Als mama heb ik na een drukke zomer wel een schuldgevoel. We halen dat in door samen op vakantie te gaan. We gaan in de voorjaarsvakantie skiën met vrienden en rond kerst gaan we veertien dagen weg. Familietijd, daar genieten we van. We vinden het interessant om in de wereld rond te kijken. We zien dan ook hoe goed we het in Nederland hebben.”

Genieten van mooie zomeravonden

Voor hobby’s heeft Hanneke weinig tijd. “Ik hou van tuinieren en van fotografie. Wielrennen doe ik ook graag, maar daar kom ik niet aan toe. Lezen is een hobby voor in de vakantie. Buiten het kampeerseizoen is er weer tijd voor uitstapjes met vriendinnen. Dat vind ik belangrijk. ”

Hanneke houdt van het boerenleven. “Wij boeren hebben het geluk dat we in mooie gebieden kunnen wonen en werken. De akkerbouw is prachtig hier in Zeeuws-Vlaanderen en de camping is heerlijk werk. Als boer zijn we op de mooie momenten van de dag buiten. Ik geniet van de mooie zomeravonden, met de ondergaande zon en het stof van de combine. We hebben veel liefde voor het vak en de vrijheid van ondernemen.”

Dit is een artikel in de Boerenleven-rubriek 'Boerin'. Meer verhalen uit deze rubriek vind je hier.

Beheer
WP Admin